Radovi udruženja obolelih od MS
Društvo

PANČEVO: Članovi Udruženja obolelih od multiple skleroze s ljubavlju prave svoje radove. Od srede je PRODAJNA IZLOŽBA (FOTO)

Pančevo, Uto, 30/11/2021 - 18:53
Aleksandar StojkovićMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra. Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, međutim, uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama oni ne odustaju od borbe.

Portal 013info posetio je pančevačko Udruženje obolelih od multiple skleroze koje se nalazi na Sodari u Dunavskoj broj osam. Ovaj prostor, koji su sami uredili, podeljen je na dva dela - deo za rad i deo za druženje. 

U sredu, četvrtak i petak, oni će u tom prostoru organizovati prodajnu izložbu svojih radova. Radova koji su, kako su nam ispričali, pravili sa puno ljubavi, a u prostorijama udruženja biće izloženi ova tri dana od 8 do 16 sati.

Multipla skleroza je autoimuna i neurodegenerativna bolest koja prvenstveno napada belu masu centralnog nervnog sistema. Ivana Jovanović Gece, sekretarka pančevačkog udruženja, od nje boluje osamnaest godina.

Objašnjava nam kako ova bolest ima svoje uspone i padove, kako se dešavaju nagle promene stanja. Kaže nam da u Pančevu i nema nekih uslova za lečenje, već svi pokušavaju da odu u beogradske zdravstvene ustanove koje imaju i eksperimentalne terapije. 

- Naše udruženje ima četrdesetak članova, međutim u Pančevu je obolelih od MS mnogo više. Vole naši članovi da dođu ovde, mi iz udruženja organizujemo radionice - psihološke i kreativne, a imamo i fizikalnu terapiju. Deo radova biće prikazan i na predstojećoj izložbi, priča za portal 013info Ivana Jovanović Gece.

Ivana nam je rekla i da udruženju pomaže grad Pančevo, a imaju saradnju i sa nekim drugim udruženjima.

Ipak u svojim prostorijama oni nemaju ni telefon niti internet. Kažu da nisu imali novca da ga plate.

Oboleli od multiple skleroze se, prema njenim rečima, teško zapošljavaju. Ljudi se često prema osobama s invaliditetom odnose s podsmehom.Objašnjava nam da izostaje i podrška porodice.  I sami oboleli često imaju padove volje i motivacije, a iz udruženja se trude da im pomognu. 

- Nekima baš prija da dolaze u udruženje. Evo jedan naš član, koji od prošle godine dolazi, se potpuno promenio. Bio je u prilično lošem stanju kada je počeo da dolazi, a sada je toliko napredovao da već sam dolazi u prostorije, kaže Ivana.

Udruženje obolelih od MS učestvovaće i na izložbi u Muzeju koja će se realizovati u okviru projekta „Kreativni kutak", Grupe za samozastupanje Pančevo  koja deluje u okviru Udruženja „Na pola puta", a sredstva za radionice na kojima se pripremaju proizvodi za izložbu Grupa za samozastupanje obezbedila je uz podršku Lokalne fondacije Pančevo i Trag fondacije.

Ovom prodajnom izložbom oni će pokušati da prikupe nešto novca koji će im pomoći da pruže svojim članovima još nešto od sadržaja.

Pokazala nam je Ivana radove koji su u sredu na izložbi, a mi smo neke od njih fotografisali. Vas pozivamo da ih posetite i da im pomognete tako što ćete kupiti nešto od njihovih rukotvorina.

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4927.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4931.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4934.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4928.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4937.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4929.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4938.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4932.jpg

Radovi udruženja obolelih od MS
img_4930.jpgMarketingNajnovije vesti