Uspenski hram Pančevo Crkva s dva tornja
Društvo

Pančevo danas prvi put proslavlja gradsku slavu Veliku Gospojinu

Pančevo, Sre, 28/08/2019 - 00:31
Aleksandar StojkovićOve godine, po prvi put, praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina, koja se slavi 28. avgusta, biće obeležena kao slava grada Pančeva.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice tog dana u 9 i 30 sati biće održana Sveta Liturgija, a od 11 sati i Litija centralnim gradskim ulicama do zgrade Gradske uprave (trasa litije: Ul. Braće Jovanović - Karađorđeva - Vojvode Radomira Putnika - Sokače - Gradska uprava).

Dolaskom u Gradsku upravu u 11 i 20 sati predviđeno je rezanje slavskog kolača u holu zgrade.

Predlog da se Velika Gospojina obeležava kao slava Grada Gradsko veće usvojilo je početkom juna ove godine, a 28. avgust slava je i Crkve sa dva tornja koja nosi naziv po ovom prazniku.

U okviru svečanosti kojima se obeležava Velika Gospojina održavaju se i Pančevački dani duhovne muzike.

Od 21 sat, na trgu Đorđa Vajferta sviraju Sanja Ilić & Balkanika.

Evo šta portal Srpske pravoslavne crkve piše o ovom prazniku.

Presveta Djeva Marija, Bogorodica, posrednica našeg spasenja, poživela je još dosta dugo posle Vaznesenja Sina svog. Dok je umirao na krstu, Sin njen, Isus Hristos na čuvanje ju je predao svetom Jovanu Bogoslovu. U njegovom domu, na Sionu, živela je ona u neprestanoj molitvi iščekujući dan kada će otići Sinu svom. Često je pohodila sva ona mesta, koja su podsećala na velike događaje i velika dela Sina njenog. Svojim molitvama, savetima, krotošću i trpeljivošću pomagala je ona svetim apostolima u širenju Božje reči. Najduže vremena u molitvi provodila je na Jeleonskoj Gori, moleći Boga da je što pre uzme sebi.

I tako jednom dok se molila javi joj se arhangel Gavrilo i blovesti joj da će kroz tri dana da se upokoji, našta se ona veoma obradovala. Poželela je da pre svog upokojenja vidi još jednom sve apostole i želja joj bi ispunjena. Nošeni krilima anđela i na oblacima, skupiše se svi apostoli da poslednji put zablagodare ovoj Majci nad majkama, Presvetoj Bogorodici. Oprostivši se od njih, ona predade svoj duh Bogu. Kovčeg sa njenim svetim moštima uz pratnju mnoštva hrišćana preneli su u Getsimanski Vrt, u grobnicu roditelja njenih, Svetih Joakima i Ane. Dok su ga nosili kroz grad, iz njega se neprestano širio blagouhani miris. Jedan od jevrejskih sveštenika drznu se te rukama dohvati kovčeg, ali mu u tom trenutku obe ruke otpadoše, te on poverova u Hrista i one mu se povratiše.
MarketingNajnovije vesti