Zelena radionica
Društvo

PANČEVO: Deca iz Bambija učestvovala u "Zelenoj radionici"

Izvor: 
013info Pet, 03/12/2021 - 16:06U petak, 3. decembra 2021. godine, predškolci vrtića ”Bambi” učestvovali su u Zelenoj radionici posvećenoj zaštiti životne sredine. Radionicu su zajedno organizovali vaspitači i roditelji dece, okupljeni u Savetu roditelja ovog vrtića, a u okviru projekta revitalizacije dvorišta vrtića ”Bambi”.

 

Projekat revitalizacije dvorišta vrtića ”Bambi”, sprovodi Savet roditelja, koji je kao neformalna grupa, podržan u okviru projekta „Zeleni inkubator“ koji realizuju Mladi istraživači Srbije zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Veliki doprinos dao je i stolar Goran Milosavljević koji je stolarske radove obavio bez naknade.

U okviru projekta posađeno je 73 tuja uz ogradu vrtića i još 7 sa druge strane prema otvorenom igralištu. Cilj ove aktivnosti bila je dodatna zaštita ograde od preskakanja, ali i zaštita dvorišta od pogleda i izduvnih gasova i buke sa obližnjeg parkinga. Akcija sadnji tuja, sprovedena je uz veliku pomoć predstavnika Mesne zajednice Tesla. Tuje su još mlade, ali za par godina, deci će boravak u dvorištu učiniti prijatnijim i zdravijim.

 

Druga aktivnost u okviru projekta bila je postavljanje letnje učionice i dve kante za otpatke u okviru dvorišta vrtića. Na ovaj način vaspitači vrtića "Bambi" i "Kolibri" dobili su mogućnost organizovanja edukativnih aktivnosti na otvorenom. U vreme pandemije Kovid 19, boravak na svežem vazduhu svima znači, a pogotovo najmlađima.

 

Treća i poslednja aktivnost u okviru projekta jeste radionica za decu predškolskog uzrasta vrtića "Bambi" koja je danas održana. Radionicu su realizovali vaspitači vrtića, uz podršku roditelja iz Saveta roditelja, a tema je važnost i zaštita životne sredine.

Deca su se uz igru i pažljivo osmišljene aktivnosti upoznala sa vodom, vazduhom, zemljištem - njihovim stanovnicima, važnošću za ljude, te značaju njihovog očuvanja.

- Nakon radionice, svi punktovi biće raspoređeni u okviru vrtića, kako bi, u skladu sa pravilima organizovanja aktivnosti u vreme pandemije Kovid 19, i ostala deca vrtića mogla da se upoznaju sa temom zaštite životne sredine i prođu sve osmišljene aktivnosti sa svojim vaspitačima, kažu iz Saveta roditelja ovog vrtića.

 

Radionica je ujedno i poslednja aktivnost u okviru projekta revitalizacije dvorišta vrtića.

- Savet roditelja vrtića ”Bambi” zahvaljuje se na saradnji svima koji su doprineli uspešnoj realizaciji planiranih aktivnosti: vaspitačima vrtića, na čelu sa glavnim vaspitačem Željkom Milinović, predstavnicima MZ Tesla i roditeljima koji su se odazvali na akciju sadnji tuja, v.d. direktoru PU ”Dečija radost” Ljiljani Vojnov, na datom odobrenju za implementaciju aktivnosti u okviru dvorišta, Mladim Istraživačima Srbije na pruženoj podršci i pomoći tokom realizacije aktivnosti i Delegaciji EU u Srbiji na pruženoj finansijskoj podršci, porućuju oni.

 

Od 2000. godine do danas, Evropska Unija donirala je više od 3,6 milijardi evra Republici Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 

- Savet roditelja vrtića ”Bambi” nastaviće i ubuduće da se bori za unapređenje uslova za boravak dece u vrtiću. Ostajemo posvećeni da, u saradnji sa svim zainteresovanim institucijama i pojedincima, našoj deci obezbedimo što prijatniju i zdraviju sredinu za rast i razvoj, kaže se u saopštenju Saveta roditelja vrtića "Bambi".

 

 

 
MarketingNajnovije vesti