Pančevo, snimak s robne kuće
Društvo

Pančevo dobija ulicu Maks Brose po osnivaču kompanije "Brose"

Izvor: 
013info Uto, 30/03/2021 - 21:02Skupština Grada Pančeva odlučiće da se deo ulice u Severnoj privrednoj zoni nazove po Maksu Broseu (1884-1968) osnivaču kompanije nemačke „Brose“ kompanije koja u Pančevu gradi, ali još nije otvorila fabriku delova za automobile.

Saglasnost na ovu inicijativu kompanje „Brose“ dao je nadležni pokrajinski sekretarijat. Prethodno sa tim se morala složiti kako pančevačka gradska Komisija za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova, tako i Gradsko veće Pančeva.

Kompanija „Brose“, inače porodična firma sa tradicijom od 111 godina, tvrdi da se „ulični znakovi sa imenom Maksa Brose“ mogu pronaći u brazilskoj Kuritibi, kanadskom Londonu, nemačkim gradovima Koburgu, Halštatu i Sindelfingenu, meksičkom Kueretaru, portugalskom Tondeleu, slovačkoj Prievidzi, američkoj Tuskalusi.

„Brose“ sebe opisuje kao kompaniju koja je četvrti u svetu dobavljač za automobile.

„Brose ulaže najveću pojedinačnu investiciju u istoriji kompanije u severnoj industrijskoj zoni Pančeva. Brose će uložiti 180 miliona evra u zgradu i opremu i zaposliti 1.100 zaposlenih do 2025. godine. To će biti dom Broseovog Razvojnog centra za rashladne motore i module i proizvodno mesto za brojne varijante proizvoda“, navodi se u inicijativi koja je dobila zeleno svetlo.

Dodaje se da kao priznanje za našu ekonomsku posvećenost i politiku zapošljavanja u Pančevu i Srbiji ljubazno mole da glavni prilazni put do Brose lokacije u Pančevu ponese ime „Maks Brose“.

U predlogu odluke piše da se menja naziv dela ulice Ratarska počev od ukrštanja ulica 7. Nova i Olimpijskih pobednika do ukrštanja sa državnim putem II A reda i da to postaje ulica Maks Brose.

Imenovanje ulice po osnivaču fabrike potpisao je predsednik gradske komisije Nemanja Rotar. Pisac, nekadašnji član Gradskog veća pod DS i SNS-om, nekadašnji direktor gradske biblioteke, i kadar Ujedinjenih regiona Srbije.

Za Gradsko veće overio je sadašnji gradonačelnik Aleksandar Stevanović, kao član SNS ranije bio i član Gradskog veća i direktor javnog komunalnog preduzeća.

 

 
MarketingNajnovije vesti