Društvo

PANČEVO: Evo na šta će bolnica da potroši 32 miliona

Pančevo, Pon, 25/06/2018 - 22:42
Suzana Prvulj


Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine, dodelila je Opštoj bolnici Pančevo sredstva u iznosu od 32.212.900,00 dinara, a za finansiranje troškova nabavke medicinske opreme.

S obzirom na to da mnogi aparati nisu obnavljani nekoliko decenija, dr Slobodan Ovuka, direktor bolnice, istakao je kako je ovaj novac bio više nego potreban, kao i da je raspoređen po prioritetima.

Najveći deo sredstava biće namenjen kupovini novog rendgen aparata, sa modernim tehnološkim rešenjima – 13.200.000,00 dinara.

- Svaki digitalni rendgen zrači manje od klasičnog, bolji je kako za pacijente, tako i za zaposlene. Takođe, pravi kvalitetnije slike, što znači da je i dijagnostika bolja. Trenutno imamo dva analogna, klasična aparata, koja su stara oko 45 godina, kazao je dr Ovuka.

Biće nabavljen i sistem za anesteziju sa pratećim pacijent monitorom, koji je neophodan za bezbedan rad u operacionoj sali – 5.000.000,00 dinara.

Iznos od 7.437.240,00 dinara, potrošiće se na nabavku hirurškog instrumentarijuma. Prema rečima direktora bolnice, poslednje veće obnavljanje ove opreme, bilo je pre dvanaest godina.

Za kupovinu respiratora, veštačkih pluća, izdvaja se 3.800.000,00 dinara.

- Imamo samo šest respiratora, tako da nam je ovaj veoma potreban. Potrudićemo se da u nekoj narednoj prilici obezbedimo još, jer ovi aparati najtežim pacijentima spasavaju život i daju šansu za izlečenje, naveo je dr Ovuka.

Kako bi se olakšao rad u ortopedskoj sali, pribaviće baterijski motorni sistem sa izmenjivim glavama za burgiju i testeru – 1.545.840,00 dinara.

Radi povećanja broja operisanih od katarakte, 1.229.820,00 dinara, namenjeno je nabavci automatskog parnog sterilizatora za Očnu bolnicu. Dr Ovuka je napomenuo kako će uz pomoć ovog aparata dnevno moći da obave gotovo duplo više operacija.

On je naglasio da je Vlada APV-a zaista prepoznala potrebe pančevačke bolnice koja je više decenija bila zapuštena, i dodao kako je ova ustanova po dobijanju sredstava u proteklih godinu i po dana, sada vodeća u Vojvodini.

 

 
MarketingNajnovije vesti