Depo spomenika na pančevačkom groblju
Društvo

PANČEVO: Gde završavaju stari nadgrobni spomenici?

Pančevo, Sub, 24/10/2020 - 10:00
Vladimir ĐokovićPosle pojavljivanja u medijima fotografija komada nadgrobnog spomenika uz žicu Starog pravoslavnog groblja u centru Pančevo JKP Zelenilo koje upravlja ovim objektom saopštilo je da se radi o spomeniku koji je demontiran od strane ovlašćenog i registrovanog kamenoresca u ime nosioca grobnog mesta.

“Procedura, prilikom zamene starog spomenika novim, je podnošenje Zahteva za zamenu spomenika od strane ovlašćenog kamenoresca, koji obavlja ovu vrstu radova, uz saglasnost nosioca grobnog mesta. Dešava se da spomenici budu oštećeni ili da iz nekog drugog razloga nosioci grobnog mesta žele zamenu starog spomenika novim”, navodi Zelenio u informaciji za 013info.

Dalje se objašnjava da kamenorezac uklanja spomenik i odlaže ga u depo koji se nalazi nagroblju i služi u ove svrhe.

“JKP "Zelenilo" Pančevo ne uklanja spomenike sa grobnih mesta. JKP "Zelenilo" Pančevo nikada nije izmeštalo posmrtne ostatke i uklanjalo spomenike zbog neplaćanja održavanja”, navode iz ovog gradskog preduzeća.

Dodaju da sa naplatom održavanja grobnih mesta, koja podrazumeva uslugu održavanja javnih površina grobalja (nosioci grobnih mesta dužni su da održavaju svoje nadgrobne spomenike), na teritoriji Grada Pančeva ovo preduzeće nema problem, a postoje samo sporadični slučajevi.

Inače "Zelenilo" je na osnovu gradske Odluke o sahranjivanju i grobljima upravlja Novim grobljem, Pravoslavnim grobljem, Katoličkim grobljem,  Jevrejskim grobljem, Evangelističkim grobljem, Reformatorskim i Vojlovačkim grobljem.

“Na pomenutim grobljima postoji preko 40.000 grobnih mesta, što je podatak koji je podložan promenama na dnevnom nivou”, navodi Zelenilo.

Zakupac grobnog mesta ima godišnju obavezu plaćanja doprinosa i naknade za održavanje grobnog mesta i vrednosti su utvrđene cenovnikom koji odobrava Skupština grada Pančeva.

“Visina godišnjeg zakupa za 1 grobno mesto iznosi 678.92 din. a visina godišnjeg zakupa za 2 grobna mesta iznosi 1.358,92 dinara”, navodi Zelenilo.

Na interesovanje 013info o grobljima koja su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, odgovoreno je da od svih poverenih Zelenilu na upravljanje pod prethodnom zaštitom je Staro pravoslavno groblje, koje se tretira kao zaštićena okolina.

 
MarketingNajnovije vesti