Učenici škole Isidora Sekulić, drugi na takmičenju u robotici
Društvo

PANČEVO: Genijalci iz Isidorine škole programiraju robote i među najboljima su u Srbiji

Pančevo, Sre, 08/05/2019 - 08:00
Aleksandar Stojković 

Pančevci Miloš Dragnić, Aleksa Tanušević i Igor Romanić, učenici Osnovne škole „Isidora Sekulić“ iz Pančeva, čija je mentorka bila nastavnica Ivana Vlačić, osvojili su drugo mesto na državnom takmičenju u programiranju robota i u oktobru predstavljaće Srbiju na Evropskom takmičenju MakeX u Zagrebu, a najbolje plasirani srpski tim na evropskom, će učestvovati na svetskom takmičenju u Kini.

Nacionalno takmičenje, održano 14. aprila u Beogradu, okupilo je više od 80 učesnika iz 28 osnovnih škola.

Prvo mesto osvojio je tim OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja, drugoplasirana je ekipa OŠ "Isidora Sekulić" iz Pančeva, dok su se na trećem mestu našli učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" iz Beograda. Četvrto i peto mesto osvojili su timovi OŠ "Stana Bačanin" iz Leška i OŠ "Vuk Karadžić" Beograda.

Miloša, Aleksu i Igora smo zatekli u informatičkoj učionici baš kako programiraju robote. Ove stvarčice koje izgledaju kao igračke su veselo kružile školskom klupom. Prekinuli smo ih na par minuta i popričali sa njima.

Miloš Dragnić je ponešto o robotici znao i pre nego što je u školi počeo da se bavi njome. Kaže da je to pravu dimenziju dobilo tek kada su počeli da rade sa nastavnicom Ivanom Vlačić.

- Preko školskog razglasa sam čuo za ovu ideju. Pogledao sam u drugare i sva trojica smo se prijavili -  da vidimo kako to izgleda, i svidelo nam se, rekao nam je Miloš Dragnić.

Aleksa Tanušević kaže da je najbitnije upoznati program i mogućnosti robota.

- Kada saznate šta je zadatak, ostaje vam samo da izaberete prave komande. Najkomplikovaniji deo je da odredimo koliko je robotu potrebno da uradi neku radnju, recimo koliko mu treba da skrene desno, objašnjava Aleksa.

Igor Romanić nam je objasnio kakav su zadatak imali na takmičenju.

- Trebalo je da robot zaobilazi kartonske kutije i da prolazi kroz polja koja nam donose poene. Kada obiđe sve kutije i pokupi poene, trebalo je da senzorima prepozna crnu liniju, da je prati i tako dođe do cilja i zaustavi se. Naravno bilo je potrebno da se to uradi za određeno vreme, razjasnio je Igor.

Za evropsko takmičenje mladi Pančevci se pripremaju radeći različite zadatke sa prethodnih takmičenja. Kažu da i sami smišljaju zadatke kako bi što bolje ovladali programiranjem robota.

- Robotika je deo dodatne nastave informatike. Deca su zainteresovana i jako im je zanimljivo da vide praktičnu primenu programiranja, rekla nam je njihova nastavnica Ivana Vlačić i dodala, jako je važno da deca budu posvećena. Za ovu vrstu takmičenja bitno je da oni sarađuju, da dopunjuju jedan drugoga - da budu tim. Ovo je tim koji je uvežban, već dve godine intenzivno radimo na programiranju.

Ivana Vlačić nam je rekla i da postoji još učenika koji rade na programiranju robota, ali da su oni nešto mlađi i moraju još puno toga da nauče.  U „Isidorinoj“ školi se, očigledno, ozbiljno radi na „proizvodnji“ malih genijalaca.

- Što se odlaska na takmičenje tiče organizator je obezbedio jedan deo novca, ali da bi se deca osećala udobnije, a i da bi svi timovi koji su zaslužili otišli, potrebno je da se uključe i neki donatori, kompanije koja prepoznaju važnost svega ovoga, zaključila je Ivana Vlačić.

Robotika se u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ izučava od 2017. godine. Tada su u pančevačku školu roboti stigli preko fondacije „Bitka za znanje“. Kroz program „Bitka za znanje“ do sada je 421 osnovnoj školi u Srbiji donirano više od 2000 mBot robota.

Za dve godine učenici Isidorine uspeli su da budu među najboljima u Srbiji.

Rastali smo se sa njima dok su netremice gledali u računare i dogovarali se oko toga kako će da urade zadatak i naravno poželeli sreću na evropskom takmičenju- Znanje očigledno imaju.

 

Učenici škole Isidora Sekulić, drugi na takmičenju u robotici
robotika_1.jpg

 
MarketingNajnovije vesti