Foto: pixabay
Društvo

Pančevo: Jedan abortus na svako peto rođeno dete

Pančevo, Sre, 24/08/2016 - 18:11
Mirjana MarićPANČEVO, 24. avgust – Na godišnjem nivou se u Opštoj bolnici Pančevo izvrši oko 350 abortusa. Kako je u 2015. godini rođeno 1650 beba, može se reći da na svako peto rođeno dete sledi jedan abortus. Statistike kažu da se broj ovakih intervencija smanjuje, ali da li je u praksi zaista tako. 

Kako dr Slobodan Ovuka, ginekolog i direktor Opšte bolnice Pančevo kaže, ovo je samo zvanični podatak koji se odnosi na prekide trudnoće u bolnici.

Iako naši podaci ukazuju da se broj izvršenih abortusa smanjuje, mislim da je to samo santa leda koju vidimo na površini, jer se veliki broj ovakvih intervencija izvrši u privatnim klinikama, rekao je dr Ovuka.

Na nivou Vojvodine, na svako rođeno dete dese se bar dva abortusa, rekao je za novosadski Dnevnik upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, profesor dr Tihomir Vejnović. On je rekao da ne postoji zvanična evidencija, ali da je prema njihovim pretpostavkama, to jedno rođeno dete na dva prekida trudnoće.  

On je takođe objasnio da, na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi.

Do 10. nedelje trudnoće abortus iz nemedicinskih razloga je lična odluka žene. Za tu intervenciju od žene se traže samo lična karta, krvna grupa i uplata troškova intervencije. U GAK „Narodni front“, prekid trudnoće iz nemedicinskih razloga košta 15.000 do 20.000 dinara, zavisno od toga u kojoj anesteziji se radi, i koji su prateći pregledi. U pančevačkoj bolnici je to oko 15.000 dinara.  

U privatnim ustanovama, kao i u državnim, postoji obaveza da se zavodima za javno zdravlje dostavljaju izveštaji o broju abortusa. Međutim, ovo se u praksi ipak ne dešava. Za intervenciju u privatnoj ustanovi treba da se izdvoji od 200 do 400 evra. Najčešći razlozi velikog broja neželjnih trudnoća su neupotreba efikasne i savremene kontracepcije. 

Posle 10. nedelje rade se abortusi koji su medicinski opravdani.
MarketingNajnovije vesti