Jonike Žeravljev
Društvo

PANČEVO - JONIKE ŽERAVLJEV: Svi nemi na molbe malih turističkih agencija

Izvor: 
013info Sre, 16/12/2020 - 16:14Pandemija kovida je veliki broj turističkih radnika dovela na ivicu egzistencije. U inostranstvo putuje samo onaj koji mora, a većina turističkih radnika živi baš od ovakvih putovanja.

Jonike Žeravljev je ovim poslom počeo da se bavi pre 11 godina. Pre toliko godina osnovao je agenciju „Continental Travel“. Mali porodični posao od koga je njegova porodica živela. Kažemo živela, jer od marta ove godine njihovi prihodi su pali za 90 procenata.

Da, ali država je pomogla turizam, kazaćete, nedavno je čak 150 miliona dato turističkim radnicima. Jonike kaže da nije baš tako.

- Taj novac je dat organizatorima putovanja za sufinansiranje dela troškova garancije putovanja.. Mi, subagenti, u celom tom paketu nismo prepoznati. Novac je dat organizatorima putovanja, kaže Jonike.

Od države su dobili i tri minimalca, kao i druga preduzeća, pa dva puta po 60 procenata, ali doprinose i poreze su morali sami da plate. A kako da plate kada su im prihodi minimalni? Isplata poslednjeg minimalca od pre neki dan, je čak zaobišla vlasnike preduzetničkih radnji, išla je samo zaposlenima. I na to treba platiti dažbine.

Platio je Jonike i akontaciju poreza na prihod, a koji je obračunat na osnovu prihoda od prošle godine.

- Prošla godina je za turizam bila dobra. Ove smo u situaciji da plaćamo akontaciju poreza na prihod kojeg nema. Paradoksalno, objašnjava nam on.

Priča nam Žeravljev kako su preko svojih udruženja tražili pomoć od države, organizovali su i nekakve proteste, predavali zahteve. Slabe je vajde bilo od toga.

Organizovale su se male turističke agencije u neformalnu grupu „I mi mali smo veliki“ i nastavili da se bore za svoj opstanak. U Pančevu su pokušali da pričaju i sa gradskim vlastima.

- Više puta smo pisali gradonačelniku i Gradskoj upravi, ali nikakvog odgovora nema, kaže Žeravljev.

Objasnio nam je da su od grada tražili da im pomogne u plaćanju komunalija i zakupa lokala. Za početak, bar da neko priča s njima. Ali, ovdašnja vlast ne odgovara ni na novinarska pitanja, a zašto bi onda pričali sa nekakvim subagentima?

- U poslednje vreme šaljemo mail svakoga dana na adresu gradonačelnika. Možda nekada i odgovori, kaže nam Žeravljev.

Egzistencija njegove porodice je ozbiljno ugrožena. Postoji mogućnost da čak u januaru svoju preduzetničku radnju stavi u stanje „mirovanja“. Jer posla nema, a troškovi se gomilaju.

- Preživljavamo zahvaljujući ljudima dobre volje, koji nam izlaze u susret. Tako su naš problem prepoznali vlasnici lokala, knjigovođe, pa nam „spuštaju cene“. Tako smo preživeli. Hvala im, kaže Jonike.

Problem će biti i kada se pandemija smiri i turizam počne da se oporavlja. Prvo treba odraditi putovanja koja su već ugovorena i delom plaćena. Oporavak ove delatnosti će biti dug i bolan.

 
MarketingNajnovije vesti