Gradska uprava Pančeva negativ
Društvo

PANČEVO: Kako je ćutanje gradske vlasti umalo dovelo do pada u blato

Izvor: 
013info Pet, 02/04/2021 - 15:54Višegodišnje skrivanje svih aktivnosti gradske vlasti Pančeva od javnosti isključivanjem svih redovnih demokratskih mehanizama i kanala komunikacije sa medijima, dakle javnošću i građanima Pančeva umalo je dovelo do istorijskog pada u blato.

Sakriti sve, i raditi javni gradski posao u modelu partijskog SNS zabrana, ovog puta kulminiralo time da se pred Skupšinom nađe predlog odluke po kojoj čovek koji je bio član NSDAP Adolfa Hitlera trba da dobije ulicu u Pančevu. To je odluka krupna na nacionalnom nivou Srbije, sigurno regionalno značajna, a moguće i vest koja bi Pančevo digla na svetske medijske visine – blata.

Informisanje SNS gradska vlast sistematski je gušila. Prvo su se „po komandi“ javni kadrovi gradske vlasti listom isključili iz dostupnosti bilo koga osim medija pod kontrolom SNS. Usledilo je isključenje prenosa sednica Skupštine (danas je prva sednica posle dugo vremena direktno prenošena). Zatim su novinari ostali bez materijala o predlozima odluka Gradskog veća. Usledilo je njihovo proterivanje sa sednica Gradskog veća.

Priče da će o svemu redovno biti informisani preko službenog sajta grada Pančeva, dokazale su se kao loši izgovori – jer odluka Gradskog veća tamo sistematski nema već više godina.

Tako umesto da se blagovremeno saznaje o namerama gradskih vlasti, zapisanih crno na belo, a sve kako bi se kritički moglo o njima promišljati, što je pored opšteg interesa korisno i za vlast koja bi ih mogla blagovremeno korigovati stižemo do odluke o „naci ulici“.

Saznaje se o njoj samo tri dana pre planiranog donošenja, a  onda se zapada u lak haos kako bi, možda skandalozna na bar evropskom, a možda i svetskom planu – ipak bila odložena.

Da su novinari bili prisutni sednicama Gradskog veća, kao što je bila praksa decenijama dok je SNS nije ukinula, namera gradske vlasti bi bila obelodanjena i preispitivana dosta ranije – dakle blagovremeno.

Pa bi ranije bila sprečena i šteta.

 
MarketingNajnovije vesti