Ulica
Društvo

PANČEVO: Kako je ulica Vitomira Sudarskog postala ulica Vladimira Sudarskog i ko je za to zapravo kriv

Izvor: 
013info Čet, 11/08/2022 - 10:04Ko radi taj i greši kaže naš narod, ali neke greške izazivaju nedoumicu, nevericu, smeh i podsmeh. Ova je na Fejsbuku izazvala dosta podsmeha.

Naime, odlukom koju je još Gradsko veće Pančeva donelo 17. aprila 2019, predviđeno je da jedna od ulica u našem gradu ponese ime Vitomira Sudarskog, čuvenog Pančevca i svojevremeno predsednika Opštine.

Ovih dana postavljena je tabla na uglu bivše Šarplaninske (sadašnje ulice Vitomira Sudarskog) i Novoseljanskog puta na kojoj piše da je to ulica Vladimira Sudarskog.

Ok, greške se dešavaju, ali je ova neverovatna nama Pančevcima koji znamo ko je Vita bio. 

Vitomir Sudarski rođen je 1932. u Pančevu  u kojem je ostao do kraja života. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Još kao student pisao je za “Politiku” i “Pančevac”, a novinarsku strast imao je priliku da iskaže od 1961. do 1965.godine kao glavni i odgovorni urednik i direktor ovog starog i uglednog nedeljnika. Od 1971. do 1976. bio je  predsednik Skupštine opštine Pančevo. Posle kraćeg službovanja u Beogradu došao je na čelo “Dnevnika”, novinsko-izdavačke kuće koja je tih osamdesetih godina prošlog veka imala posebno i zapaženo mesto na ondašnjoj medijskoj sceni. Skoro dva mandata bio je direktor “Dnevnika” , a potom i Izdavačke kuće “Komunist” u Beogradu.

Sudarski je 8. novembra 2010.godine, postao prvi Pančevac kojem je povodom Dana grada  uručeno zvanje zaslužnog građanina. Objavio je desetak knjiga, od kojih su najpoznatije “Vic o Lali”, “Crveni penyer” i “ Banatski Švejk”. Sve ove knjige, koje su doživele i po nekoliko izdanja, sjajan su prilog za izučavanje antropologije ljudi sa banatskog područja.

Zaključak je da oni koji su štampali table, posao su dobili preko javne nabavke, jednostavno to ne znaju. pa su napravili grešku.

Malo smo zaronili u dokumentaciju i pronašli da nije baš tako. Naime, u dokumentaciji za javnu nabavku, oni iz Gradske uprave koji su je sačinili su umesto imena Vitomira Sudarskog, stavili ime Vladimir Sudarski. 

Sudeći po tome firma koja je table štampala je posao uradila kako treba. Neko drugi nije.

Iz specifikacije javne nabavke:

Evo šta piše u odluci Gradskog veća:
MarketingNajnovije vesti