Kamera nadzor Ilustracija: pixabay
Društvo

PANČEVO: Kamere po ulicama, senzori u šahtovima, meteo stubovi - šta sve grad kupuje da bismo bili bezbedniji

Izvor: 
013info Pon, 01/08/2022 - 11:32Napredna platforma koju će Pančevo uskoro nabaviti spada u opremu za javnu bezbednost, a radi se o više sistema: za praćenje meteo uslova u saobraćaju, za prepoznavanje registarskih tablica, za praćenje otvorenosti šahti, te monitoring centra iz koga će se sistemi pratiti i njima upravljati. 
 
Kako je navedeno u dokumentacij, Pančevo već ima integracijski softver pa se traži da oprema za prepoznavanje tablica bude sa njim kompatibilna. 
 
Otkriva se i da će tablice biti prepoznavane na raskrsnicima Braće Jovanovića i Svetog Save, kao i Moše Pijade i Stevana Šupljikca, te u ulicama Prvomajska i Bore Stankovića. 
 
Meteo uslovi na putevima pratiće se preko dva meteo stuba sa displejima. Lokacije za njih su kod Tamiškog mosta na ulazu Pančevo, i kod Rafinerije. 
 
Tu će se meriti temperatura površine puta, teperatura podloge, status puta, tačka smrzavanja, debljina sloja vode, koncentracija soli i klizavost.
 
Kamera za pregled sa noćnim vidom pratiće stanje puta danju i noću, vizuelizovaće status puta, stvarno vreme, te dnevni i noćni režim. 
 
Biće i dostupni podaci o vidljivosti i vrsti padavina što je neophodno za zimsko održavanje. 
 
Meriće se i brzina i pravac vetra, kao i temperaturu vazduha, tačku rose, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak. 
 
Sistem za otvorenost šahti se odnosi na 200 šahti koje će biti postavljene u užem centru grada na lokacijama koje odredi Pančevo. 
 
Preko antena senzori u šahtama će komunicirati sa softverom u monitoring centru.
 
Za sve ovo predviđeno je skoro 42 miliona dinara.
 
 MarketingNajnovije vesti