Društvo

PANČEVO: Kamere usporavaju intervencije Hitne pomoći

Pančevo, Pon, 23/07/2018 - 12:38
Vladimir Đoković 

Vozači pančevačke Hitne pomoći od kraja juna su na mukama. Proradile su kamere na raskrsnici ulica Svetog Save i Radomira Putnika – kod autobuske stanice, kao i one u Stevana Šupljikca kod škole Isidora Sekulić i Prekršajnog suda. Tu se snima i prolaz kroz crveno, a meri se i brzina kretanja pa se utvrđuje prekoračenje.

Šef transporta Hitne pomoći Slobodan Knežević kaže da su do sada vozači ove hitne gradske zdravstvene službe dobili 6 prijava na osnovu snimaka kamera.

- Snimanje je podešeno da se svaki prekršaj zabeleži. Tu kola hitne pomoći tokom intervencije nisu izuzetak. U razgovorima sa predstavnicima policijske uprave u Pančevu pozvali smo se na član 314a Zakona o bezbednosti saobraćaja koji omogućava izuzetak od procesuiranja ako je prekršaj učinjen zbog toga što postumo u cilju spašavanja života i zdravlja. Prekršajne prijave su ipak stigle a prvo su se vozači izjašnjavali da su vozili. U daljoj proceduri Prekršajni sud će na osnovu zapisnika i naših objašnjenja sagledati čitavu situaciju i doneti odluku, kaže Slobodan Knežević iz Hitne pomoći.

Član zakona na koji se Hitna pomoć u odbranu vozača poziva glasi ovako:

"Nadležna organizacija jedinica Ministarstva (unutrašnjih poslova) može odustati od procesuiranja prekršaja – ako je prekršaj učinjen zbog toga što je učesnik u saobraćaju čineći radnju prekršaja postupao u cilju zaštite bezbednosti, odnosno zaštite i spašavanja života, zdravlja ili imovine”.

Vozači Hitne pomoći često su i na beogradskim ulicama. Pa i pod rotacijom. Interesovalo nas je kako po pitanju prekršaja prolaze sa Policijskom upravom grada Beograda.

- Pa tamo primenjuju taj član 314a. Recimo stigne nam prijava i mi u odgovoru objasnimo konkretnu situaciju, hitnost, i to dokumentujemo. I više nam se ne jave, objašnjava Knežević.

Nova oštrija praksa sankcionisanja u Pančevu značajno uzmirava vozače kola Hitne pomoći.

- Opterećenje je i da ste u kolima i hitnoj intervenciji, a vi recimo morate da čekate da se upali zeleno svetlo na raskrsnici. Pri tome iz kola već vidite mesto nesreće. Gde ste krenuli i gde je hitna medicinska pomoć ljudima više nego potrebna. Vozače posebno optereti i to što mogu biti kažnjeni sa zabranom upravaljanja vozila od mesec do tri meseca, novčanom kaz0nom od 5.000 do 24.000 dinara kao i oduzimanjem bodova, objašnjava Slobodan Knežević, šef transporata Hitne pomoći u Pančevu.
MarketingNajnovije vesti