Pančevo Staklara đubrivo Promist Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Ministarstvo ekologije zabranilo skladištenje veštačkog đubriva u kompleksu Staklare

Pančevo, Pon, 20/08/2018 - 10:54
Vladimir Đoković 

Ministarstvo zaštite životne sredine nije dalo saglasnost na Izveštaj o bezbednosti i Plan zaštite od udesa za skladište veštačkog đubriva koje je kompanije „Promist” podnela za kompleks nekadašnje Industrije stakla u Pančevu. Istovremeno Ministarstvo nije dalo saglasnost za Plan zaštite od udesa za „saveso kompleks Skladišta veštačkog đubriva na baz amonijum nitrata u Pančevu (bivša fabrika stakla), u ulici Prvomajskoj 10” u Pančevu. Kako je naglašeno u dokumentu Ministarstva, u koje je 013info imao uvid, uvedena je zabrana rada predmetnog kompleksa, operatera „Promist” d.o.o Novi Sad.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Zdenka Miljković kaže da je na ovaj način Ministarstvo za zaštitu životne sredine praktično zatvorilo skladište u nekadašnjoj Staklari.

- Očekujemo da se po rešenju koje Ministarstvo donelo da ne može biti skladištenja veštačkog đubriva u prostoru Staklare i postupi. Ministarstvo ima inspekciju koja bi to trebalo i da kontroliše. Mi smo o svojim saznanjima obavestili gradsku inspekciju za zaštitu životne sredine, kaže Zdenka Miljković.

„Promist” koji je kupio nekadašnju Staklaru skladištio je  velike količine veštačkog đubriva i na otvorenom prostoru, odnosno u nekadašnjem fabričkom krugu. Nepravilnosti i nezakontosti prvo je utvrdila inspekcija za zaštitu od požara MUP-a, a nalaz je imala i gradska ekološka inspekcija, kao i republička inspekcija za zaštitu životne sredine.

„Promist” je pokrenuo pokrenuo proceduru kod Ministarstva zaštite životne sredine da dobije dozvolu za skladište. Na javnoj raspravi Pančevci su se žestoko usprotivili ideji da se na toj lokaciji skladišti opasna materija kao što je veštačko đubrivo. Ozbiljne primedbe izneo je i gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Zbog poslovanja u Staklari protiv “Promista” podnete su i dve krivične prijave. Jednu je podneo gradski Sekretarijat a drugu MUP.
MarketingNajnovije vesti