Foto: Pixabay
Društvo

PANČEVO: Nastavak izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Sre, 23/11/2022 - 10:51Posle devet godina radnici se vraćaju na gradilište objekta Zavoda za javno zdravlje u Pančevu koji se promenljivom dinamikom podiže punih 14 godina. Uz nekoliko prekida, više projekata izvedenog stanja, a kako bi bio usaglašen sa izmenama zakona, urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu dobijenu ove godine, jer su prethodni uslovi istekli. Za okončanje posla koji je odavno proglašen za kapitalnu investiciju i prioritetan projekat, Vlada Srbije izdvojila je 217 miliona dinara sa PDV-om, a rok za završetak radova je godinu dana.

„Ovo je još jedna od kapitalnih investicija koju sprovodi Grad Pančevo uz veliku zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima. Tokom pandemije kovida 19 pokazalo se koliko je neophodan ovaj objekat, koji godinama nije bio završavan, ne samo za građane, Pančeva, nego i čitavog Južnobanatskog okruga. Sam objekat je prilično zahtevan, jer imamo neko zatečeno stanje, opremu, nove pravilnike i standarde po kojima ćemo izvoditi radove kako bi dobio svoju namenu i funkciju”, obrazlaže gradska menadžerka Maja Vitman, napominjući da je u saradnji sa svim korisnicima u blokovskom delu zdravstvenih objekata urađena i preparcelacija, te odvojene parcele za potrebe ZZJZ Pančevo, Doma zdravlja, Srednje medicinske škole i Opšte bolnicu Pančevo, a pored radova na samom objektu i fasadi, biće ugrađen lift i rampa za potrebe osoba sa invaliditetom, kao i uređena parking-mesta za zaposlene.

Gradilište objekta od oko 2000 kvadratnih metara, koji je označen za prioritetan projekat, otvoreno je pre 14 godina i radovi su u kontinuitetu trajali do 2011, da bi bili obustavljani dve godine kasnije zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava da se posao završi, pa je objekat konzerviran od propadanja tokom 2013. i 2014. godine. Tada je sa Kancelarijom za javna ulaganja bio potpisan ugovor za finansiranje, koji je raskinut zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, a ove godine su nanovo stavljeni potpisi i raspisan tender za izvođenje radova.

U međuvremenu službe Zavoda su se gurale na pretesnom, a sada potpuno rekonstruisanom Internom odeljenju Opšte bolnice, a problem je uvećala i činjenica da te službe pokrivaju teritoriju čitavog južnog Banata. Sada je ova specijalizovana zdravstvena ustanova preventivnog tipa u takozvanom prinudnom smeštaju i radi na dve gradske lokacije, u delu  Očnog odeljenje Opšte bolnice i u Železničkoj ambulanti, u uslovima koji nisu adekvatni za rad laboratorije, a inače je jedina ustanova te vrste u zemlji koja nikada nije imala svoju kuću.
MarketingNajnovije vesti