Nataša Zečević
Društvo

PANČEVO: Otvoreno pismo ministru prosvete većine zaposlenih u Tehničkoj školi "23. Maj" povodom smene direktorke

Izvor: 
013info Pon, 12/10/2020 - 16:30

Otvoreno pismo odlazećem ministru Šarčeviću ili budućem ministru prosvete zaposlenih u Tehničkoj školi „23. maj” Pančevo, povodom smene direktorke Natasa Zečević (koje je potpisalo više od 50 odsto zaposlenih) koje je stiglo na adresu naše redakcije prenosimo u celosti.
 
Povodom neopravdane smene Nataše Zečević sa mesta direktora Tehničke škole „23. maj” u Pančevu, mi, zaposleni u ovoj ustanovi izražavamo protest protiv ovakvog načina smenjivanja koleginice koja se u prethodnih šest i po godina, koliko je bila na ovoj poziciji, pokazala kao veliki profesionalac, posvećen direktor i dobar kolega.
 
Nataša Zečević je smenjena uz nejasno obrazloženje, a nama zaposlenima se tim povodom niko i nije obratio. Kao direktor škole, Nataša Zečević, proširila je broj obrazovnih profila, dobila 2017. godine najvišu ocenu na eksternoj evaluaciji Ministarstva prosvete, ušla u veliki broj projekata sa institucijama u zemlji i inostranstvu i podigla kvalitet rada naše škole na svim nivoima. Bili smo svedoci višemesečnih poseta raznih inspekcija koje, prema našim saznanjima i potvrdama Školskog odbora, nisu našle nepravilnosti u radu direktora i rukovodstva škole. Takođe smo bili svedoci i neopravdane medijske hajke na direktorku Zečevic tokom ove godine, koja je mogla da naruši ugled i naše škole i sveg onog truda koji smo zajedno sa njom uložili da bi Tehnička škola „23. maj” postala ono što jeste – kvalitetna i moderna srednja stručna škola.
Zbog neopravdane smene direktorke Zečević i napada na našu školu, članovi Školskog odbora su u utorak, 6. oktobra dali ostavke na ovu funkciju kao izraz ličnog protesta.
 
Izražavamo svoj protest zbog nepoštovanja odluke kolektiva škole i Školskog odbora koji su većinski izabrali Natašu Zečević za direktora škole. Pitamo se na osnovu čega je novopostavljena v. d. direktora kompetentna za ovu poziciju s obzirom na to da nikada nije bila na rukovodećoj poziciji i da dolazi iz nastave iz osnovne škole čije se funkcionisanje veoma razlikuje od funkcionisanja srednje stručne škole, a pogotovu škole kao što je naša, sa četiri područja rada, 12 različitih obrazovnih profila i 900 učenika. Smatramo da smo opravdano zabrinuti za to kako će škola dalje funkcionisati i koliko će se ova neopravdana smena odraziti na sve aspekte života i rada škole. Zbog svega ovoga zahtevamo od odlazećeg ministra Šarčevića da preispita svoju odluku i poništi razrešenje.
 
Još jednom, izražavamo nepodeljenu podršku koleginici Zečević. Takođe, mi kao prosvetni radnici i uzori našim đacima, smatramo da je naša dužnost i moralna obaveza da branimo slobodu mišljenja i iznošenja sopstvenog stava kao suštinskog izraza integriteta i dostojanstva ličnosti.
 
Kolektiv Tehničke škole „23. maj” Pančevo U Pančevu, 12. oktobra 2020. godine
 MarketingNajnovije vesti