Petrohemija Foto: Petrohemija
Društvo

PANČEVO: Petrohemičari u protestima od sledećeg petka - zahtev za smenu Unkovića uputili Brnabićki i Vučiću

Izvor: 
013info Pet, 25/09/2020 - 14:14Zahtev tri reprezentativna sindikata za smenu direktora HIP Petrohemije Velimira Unkovića, poslat je Skupštini akcionara i Nadzornom odboru te državne kompanije, premijerki i predsedniku Srbije, Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću, ministrima energetike i privrede, Aleksandru Antiću i Milanu Kneževiću, gradonačelniku Pančeva Aleksandru Stevanoviću, kao i liderima SSSS i UGS NEzavisnost Ljubisavu Orboviću i Zoranu Stoiljkoviću, saznaje 013info.rs u vrhu petrohemijskih sindikata.

Ako nadležni ne reaguju, Petrohemičari planiraju da sa protestima ispred Petrohemije krenu za sedam dana, 2. oktobra, a zbog epidemiološke situacije maksimalno će moći da se okupi do 30 ljudi.

Iz vrha sindikata, situaciju oko plata u kojoj se nalaze radnici ove profitabilne kompanije, opisuju podatkom da u Petrohemiji ima više od 30 ljudi koji trenutno imaju plate po obračunu ispod minimalca.

Navode da je do polovine godine preko 60 petrohemičara, iz raznih razloga napustilo tu kompaniju, i dodaju kako je jedan od bitnih razloga zarada koja već više od 10 godina nije povećana pošto je tada prepolovljena.

Iako su naveli da Unkovića treba smeniti i zbog ugrožavanja bezbednosti firme što je izvršio nečinjenjem, sindikalci za sada ne žele o tome javno da govore. Navode da će o tome više na protestu krajem sledeće nedelje.

Kako saznajemo, za sada se traži smena samo Unkovića, koji je prvi među odborom direktora Petrohemije, dok drugi direktori nisu obuhvaćenih zahtevom. 
MarketingNajnovije vesti