Polaganje venaca povodom Dana pobede
Društvo

PANČEVO: Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: 
013info Pon, 09/05/2022 - 13:07Polaganjem venaca na spomenike palim ruskim borcima i 12. Vojvođanskoj brigadi u parku Vojlovica u Pančevu je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Vence su položili predstavnici grada, udruženja boraca, udruženja građana, političkih partija i ruskih kompanija.

Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš pozdravio je prisutne i podsetio da je prošlo 77 godina od kapitulacije Vermahta i velike pobede nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva.

- Čini mi se da što više vremena prolazi od tog dana, sve je važnije i potrebnije da se sećamo 9. maja, da se sećamo šta 9. maj znači, jer smo svedoci mnogih pokušaja da poraženi budu danas pobednici, da zločinci postanu heroji, da se neke činjenice iz Drugog svetskog rata i uopšte istorije prekrajaju svakog dana. Stoga, hvala vam što svojim prisustvom sprečavate to i obećavate da žrtve koje su pale za našu slobodu nisu bile uzaludne. Hvala svima onima koji su stradali, hvala im, nećemo ih nikada zaboraviti i večna im slava, rekao je Kiš.

I istoričar Srđan Božović složio se sa Kišom u konstataciji da postoje pokušaji prekrajanja istorije.

- Vreme čini svoje i mnogi žele da promene događaje iz istorije smatrajući da je sve manje živih svedoka i da mogu da pišu i govore šta hoće, rekao je Božović.

Ipak, na ovom polaganju venaca danas je bilo prisutno nekoliko desetina Pančevaca, čini se više nego prethodnih godina.

Polaganje venaca povodom Dana pobede
venci_dan_pobede.jpg

 
MarketingNajnovije vesti