esednica pančevačke skupštine Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Predstavljen softver za veću javnost lokalnih skupština – rok za uvođenje prenosa nepoznat

Pančevo, Čet, 11/10/2018 - 07:47
Vladimir Đoković 

U prisustvu predsednika Skupštine grada Pančeva Tigrana Kiša, gradonačelnika Saše Pavlova i zamenice predstavnice UNDP (programa za razvoj Ujedinjenih nacija) u Srbiji Stelione Nedere u sredu, 10. oktobra,  je firma “Prozone” predstavila aplikaciju “e-parlament” koja bi trebalo da posluži za stvaranje digitalnih skupština gradova i opština. Obraćanje Kiša, Pavlova i Nedere bilo je prožeto razmenom komplimenata povodom zajedničkog posla koji finansira SDC (švajcarska agencija za razvoj).

Predstavnik izvođača radova firme “Prozone” Slobodan Vujasinović zatim je okupljenima u maloj sali Skupštine grada Pančeva izneo najbitnije karakteristike softvera koji trebalo da bude digitalna i internet alatka u jačanju prisustva javnosti i nadzornoj funkciji.

Kako se moglo zaključiti elektronsko praćenje dokumenata usmerenih ka skupštini grada biće omogućeno još od forme nacrta. Upravljanje sednicom skupštine takođe će biti digitalizovano i tako dokumentovano. Dostupnost dokumenata pre skupštine biće kroz autorizovane pristupe, dok će na samoj sednici javnost biti i nešto šira jer će pristup ali samo preko službenih tableta imati i odbornici. Materijali za skupštinu nalaziće se na posebnom internet portalu.  Sednice će imati i svoj video zapis koji će, kako je objasnio Vujasinović, moći da kroz “reinkarnaciju” bude pušten kao strim na internet ili video zapis.

Na interesovanje novinara da li to znači da će konačno biti vraćeni prenosi odnosno strimovi sednica skupštine Kiš je objasnio do kraja godine predstoji donošenje novog poslovnika o radu Skupštine grada Pančeva. Objasnio je da će dostupnost rada gradskog parlamenta biti veća. Ali se nije usudio da prognozira kada će ponovo biti uspostavljen bar internet strim skupštinske sednice.

U velikoj sali gradske skupštine već nekoliko godina se nalaze dve kamere. A pre dve godine bilo je i direktnog prenosa rada skupštine pre jutjuba. Od tada se to ne radi zbog “tehničkih razloga” iako je prenos skupštine moguće pratiti preko mreže u samoj zgradi gradske uprave.

Pančevo je grad u kome su se gotovo 20 godina sednice skupštine grada prenosile. Prvo radijski, pa televizijski. A zatim je bilo odloženog prenosa čitavog snimka. Posle privatizacije RTV Pančevo ta praksa kojom se obezbeđivala javnost, jer su građani mogli da gledaju rad svojih predstavnika, se izgubila.
MarketingNajnovije vesti