Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Prikupljaju se potpisi za izmenu Odluke o držanju domaćih životinja. Mišljenje treba da da i Ustavni sud

Pančevo, Pon, 05/08/2019 - 11:33
Ivana VlajovicOd ponedeljka, 5. avgusta, grupa građana iz Pančeva počela je sa prikupljanjem potpisa za Građansku inicijativu za stavljanje van snage i prestanak važenja Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Pančeva. Prema Borisu Okanoviću, jednom od pokretača inicijative, cilj je prikupljanje dovoljnog broja potpisa kako bi se ona našla pred odbornicima Skupštine Grada. Istovremeno, Okanović će u ime grupe građana Ustavnom sudu Srbije podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ove Odluke.

Prema trenutno aktuelnoj Odluci o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Pančeva propisano je da se u individualnim stambenim zgradama mogu držati dva psa i dve mačke, a u kolektivnim stambenim zgradama sa tri ili više stanara jedan pas ili jedna mačka i podmladak životinja najduže do šest meseci. Stav pokretača inicijative je da ova gradska Odluka nije u saglasnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom grada i da je potrebno staviti je van snage što bi omogućilo da građani, koji u svojim stanovima žele da drže više životinja, nemaju problem sa komunalnim inspektorima, što je do sada bio slučaj.

Spisak lokacija na kojima će biti vršeno prikupljanje potpisa biće objavljen i dnevno ažuriran na Facebook stranici Napuštene Životinje Pančevo.

Iz Gradske uprave Pančevo saopšteno je da se radi na Nacrtu nove odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji Grada, a nakon usaglašavanja, Nacrt odluke biće objavljen na sajtu Grada i ići će na javnu raspravu.
MarketingNajnovije vesti