Spomenik Svetom Savi u kasarni Foto: Darimir Banda, MC Odbrana
Društvo

PANČEVO: Specijalci otkrili spomenik Svetom Savi - Vulinu na poklon borbeni nož

Pančevo, Pon, 27/01/2020 - 20:16
Vladimir ĐokovićMinistar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je danas obeležavanju krsne slave Specijalne brigade Vojske Srbije Svetog Save u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, objavljeno je na sajtu Vojske Srbije.

 

Ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su, tom prilikom svečanoj akademiji, kao i otkrivanju i osveštavanju spomenika Svetom Savi u krugu kasarne koja i nosi svetovno ime najvećeg srpskog prosvetitelja.

 

Govoreći o značaju svetosavlja, kao i o svemu onome što nam je u amanet ostavio Sveti Sava, jedna od najznačajnijih i najveličanstvenijih ličnosti u našoj duhovnoj i svetovnoj istoriji, komandant Specijalne brigade brigadni general dr Miroslav Talijan istakao je da je Sveti Sava simbol i duhovni vođa naše nacije, a posebno đaka i vojnika.

 

— Inspirisana svetosavljem, naša Specijalna brigada stasala je u elitnu jedinicu Vojske Srbije, snagu, koja gotovo da nema premca, među najmodernijim specijalnim jedinicama u svetu. O tome svedoči njen mukotrpan i častan ratni put koji su joj trasirale herojske i ratne brigade, do ovog izuzetnog bremenitog vremena, tokom koga je ona izvršila sve postavljene zadatke. U teškom istorijskom periodu za našu državu i vojsku, a posebno za vreme NATO agresije, pripadnici naših junačkih ratnih brigada, 72. specijalne brigade, njeni “Sokolovi” i drugi borbeni sastavi, kao i 63. herojske brigade, ispoljili su visoke profesionalne kvalitete i uzorne ljudske vrline. To ne bi bilo moguće da u njenom stroju nije bilo izuzetnog profesionalnog, komandnog i starešinskog kadara, koji je shvatajući svoje mesto i ulogu u jedinici, ne žaleći sebe i svoj život, uz maksimalna naprezanja i odricanja svih proteklih godina, stvorio kolektiv koji je u stanju da izvrši najteže zadatke — naglasio je general Talijan čestitajući krsnu slavu svim pripadnicima brigade.

 

On je takođe, dodao, da je spomenik Svetom Savi, nebeskom zaštitniku pripadnika brigade, i koji je danas otkriven i osveštan, brigadu obavezuje da jača, funkcioniše i razvija se u duhu svetosavlja.

 

Povodom krsne slave Specijalne brigade, general Talijan uručio je ministru Vulinu Plaketu 72. brigade za specijalne operacije i borbeni nož, u znak iskrene zahvalnosti za pomoć brigadi i za iskrenu brigu za njene pripadnike.

 

Plaketa 72. brigade za specijalne operacije i borbeni nož general Talijan uručio je i generalu Mojsiloviću, a ista Plaketa, za dosadašnju saradnju uručena je i komandantu SAJ pukovniku policije Spasoju Vuleviću.

 

Krsnu slavu brigade Savindan pripadnici Specijalne brigade obeležili su i liturgijom i sečenjem slavskog kolača, u prisustvu komandanta Specijalne brigade generala Talijana, kao i polaganjem venca u spomen-sobi brigade, navodi se u tekstu objavljenom ovim povodom na sajtu Vojske Srbije.
MarketingNajnovije vesti