Kupanje u tamišu
Društvo

PANČEVO: Stigle nove analize vode - na dva kupališta se ne preporučuje kupanje

Izvor: 
013info Uto, 20/07/2021 - 09:21Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda Tamiš, Dunav, Ponjavica, kupalište u Ivanovu, jezero u Kačarevu: br. XI-13-404- 107/2021 od 22.06.2021. godine, zaključenog između Gradske uprave grada Pančeva i Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Zavod za javno zdravlje Pančevo i ove godine u letnjoj sezoni vrši redovno ispitivanje kvaliteta voda koje se koriste za kupanje i rekreaciju na sledećim lokacijama:

• reka Tamiš – kupalište u Pančevu, Glogonju i Jabuci,

• reka Dunav – kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica),

• Ponjavica – kupalište u Omoljici i Banatskom Brestovcu,

• kupalište u Ivanovu,

• jezero u Kačarevu.

Definisan obim mikrobioloških analiza je: fekalne koliformne bakterije, ukupne koliformne bakterije, crevne enterokoke i broj aerobnih heterotrofa, a definisan obim fizičko-hemijskih analiza je: pH, suspendovane materije, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, BPK5, HPK, nitrati, nitriti, amonijum jon, hloridi, određivanje ukupnog ostatka posle isparenja na 105oC,(ukupna mineralizacija), elektroprovodljivost na 20oC, gvožđe, cink, olovo, kadmijum, živa i nikl, navodi se na gradskom sajtu.

Na osnovu rezultata i obavljenih laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja može se zaključiti sledeće:

1.Kupališta reke Tamiš u Pančevu, Jabuci i Glogonju i na jezeru u Kačarevu mogu se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije. 

2.Kupališta reke Dunav -Bela stena (levo i desno od špica) Ponjavice u Banatskom Brestovcu mogu se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije. Parametri koji su iznad MDK za III klasu ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi koji ova kupališta koriste za rekreaciju i sportske aktivnosti u vodi.

3.Kupalište Ponjavice u Omoljici i u Ivanovu se ne preporučuju za korišćenje za kupanje i rekreaciju.
MarketingNajnovije vesti