Autobusi Pantransport
Društvo

PANČEVO: Studenti o poskupljenju mesečnih karata

Izvor: 
Omladinska redakcija 013info - Ilija Tepšić  Čet, 27/10/2022 - 08:33Pančevački prevoznik Pantransport objavio je 24. oktobra nove cene karata na međumesnoj liniji Pančevo-Beograd. Ovo poskupljenje karata najviše je pogodilo učenike i studente jer su cene mesečnih karata za njih „skočile“ sa nešto više od 2.400 na 5.500 dinara, dakle, i više nego duplo. Tim povodom razgovarali smo sa pančevačkim studentima.

Kao razlog poskupljenja, Pantransport navodi da je grad Pančevo od 1. marta ove godine prestao sa regresiranjem učeničkih i studentskih karata, te da iz tog razloga učenici i studenti više ne mogu da kupe mesečne karte po povlašćenoj ceni.

Gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, je dan nakon objave Pantransporta izašao u javnost i izjavio kako grad nije regresirao mesečne karte za učenike i studente Pantransportu, već su putni troškovi regresirani direktno studentima i učenicima koji su regres mogli da zatraže na konkursu. Takođe, gradonačelnik je izjavio i da nema načina da Grad utiče na cenu karte na relaciji Pančevo-Beograd jer nije u pitanju lokalna, već međumesna linija.

Kontaktirali smo Pantransport i pitali ih da nam pojasne nesklad između istaknutog razloga poskupljenja i gradonačelnikove izjave, ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Iz razgovora sa studentima dolazi se do zaključka da su studenti izuzetno nezadovoljni ovim poskupljenjem.

Smatram da ovo direktno utiče na dostupnost visokoškolskog obrazovanja studentima koji žive u Pančevu. Zgrožen sam i zapanjen činjenicom da je neko zarad svoje dobiti, a u okolnostima inflacije, odlučio da dodatno optereti studente. Pored studenata, ovo opterećuje i radnike i učenike koji se školuju u Beogradu, na primer učenike Matematičke gimnazije, govori za 013info Edvard Etinski, student Matematičkog fakulteta.

Kako su karte poskupele i više nego duplo, pitali smo studente u kojoj meri će ovo poskupljenje uticati na njihov lični i porodični budžet.

Uticaće u velikoj meri. I brat i ja smo studenti, a moramo da putujemo ne samo iz Pančeva, već i do Pančeva, pošto živimo u okolnom selu, kaže za 013info Milan Mladenović, student Filozofskog fakulteta.

Na pitanje šta je alternativa, studenti odgovaraju da alternative nema.

Nastaviću da putujem Pantransportom jer drugu opciju nemam, bar za sad. Svakako, ukoliko se javi neka prilika, iskoristila bih je jer sada moram da izdvojim mnogo više novca za kartu, ističe za 013info Elizabeta Jagica, student Fakulteta političkih nauka.

Na kraju, studentima ostaje samo da se nadaju da će prevoznici uslišiti apel gradonačelnika i da će smanjiti cene mesečnih karata u ovim teškim vremenima.
MarketingNajnovije vesti