BUDI
Društvo

PANČEVO. Sutra počinje 9. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI

Izvor: 
013info Pet, 14/05/2021 - 15:48Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI pod nazivom „Male ludosti – velike mudrosti” biće otvoren sutra, u subotu, 15. maja u 18 sati, nastupom hora Vokal kids i izložbom nagrađenih radova u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. BUDI se održava deveti put od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, i inspirisano je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu, Pinokijem.

 

Na konurs 9. BUDI: „Male ludosti velike mudrosti!” pristiglo je ukupno 975 pojedinačnih i grupnih radova. Žiri u sastavu mr Jelena Rubil, Dušan Marino, Predrag Starčević, Snežana Ćuruvija i mr Branislav Radovanović doneo je odluku da Gran-Pri „Munjeviti Krinfolion“ dodeli se grupi autora Centra za umetnost i edukaciju „Genal Art Space“ iz Beograda, za rad „Pinokio – Pozorište senki“.

 

Prema rečima žirija, „Pinokio – Pozorište senki“ je izuzetno originalno ostvarenje koje osvaja na prvi pogled, suptilne i kompleksne realizacije. Svojom dinamikom i trodimenzionalnošću nas veselo uvodi u magični svet mašte, figurirajući istovremeno i kao likovno delo i kao maketa čime nas smešta u kosmos pozoričnih kulisa i igre svetlosti i senke. Na vešt način mladi autori su povezali savremeni dečji svet i stvaralaštvo sa arhetipskom simbolikom pozorišta.

 

Ceremonija svečane dodele nagrada zakazana je za petak. 4. jun u 19 sati, na platou Tržnog centra Big.

 

Da podsetimo, u fokusu ovogodišnjeg BUDI programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje. U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

 

BUDI - Bijenale umetničkog dečjeg izraza, je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

 

Više o program BUDI-ja: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

 

 
MarketingNajnovije vesti