Deponija
Društvo

PANČEVO: Sve veća količina smeća na sanitarnoj deponiji

Izvor: 
013info Ned, 01/08/2021 - 16:22


JKP Higijena objavila je podatke o deponovanju otpada na novoj sanitarnoj deponiji proteklih godina. Ispostavilo se da je tokom 2020. godine tamo odloženo 76,2 hiljade tona. To je količina koje za 166 procenata veća od 28,6 hiljada tona koliko je deponovano u 2019. godini. U 2017. I 2018. godini količina otpada koji je završio na toj deponiji bio je nešto veći od po 25 hiljada tona.

Higijena ovakvo zatrpavanje sanitarne deponije objašnjava uređenjem seoskih smetlišta u Glogonju, Omoljici i Kačarevu. Kao i povećanim brojem stanovnika Pančeva,  za koji pretpostavlja da je veći od nekoliko hiljada doseljenih.

„Uvećan broj stanovnika i veća privredna aktivnost generiše znatno veću količinu otpada“, naveli su iz Higijene.

Stidljivo i pri kraju, navode i da se od 15. marta 2021. godine otpad iz Kovina transportuje na novu sanitarnu deponiju u Pančevu.

Kraće deponija je dobila regionalnu funkciju, količine otpada biće samo dramatično veće. Izgradnja stanova po Pančevu, samo bi mogla povećati prihode Higijene oko otpada jer se i dalje ne naplaćuje po stanovniku, nego po kvaratnom metru stana.

Deponija koju je Pančevo, za nikad tačno izračunatu a svakako enormnu sumu novca, sagradilo za više decenija biće i nadalje brzo punjena.

Skupština grada je pre par meseci usvojila Odluku o usvajanj projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za finansiranje, izgradnju i održavanje objekta i tretman komunalnog otpada na teritoriji Grada Pančeva, kojom se zapravo planira izgradnja postojenja za tretman komunalnog otpada.

 
MarketingNajnovije vesti