Foto: Pixabay
Društvo

PANČEVO: Sve više mladih uzgaja lekovito bilje

Izvor: 
RTV Sre, 01/02/2023 - 11:57Ovo je doba godine kada mnogi posežu za preparatima na bazi lekovitog bilja kako bi podigli imunitet i uradili detoksikaciju organizma. Uzgajanje lekovitog bilja isplativ je posao i sve je više mladih koji odlučuju da se bave ovom vrstom proizvodnje, a dragocene savete mogu dobiti u Institutu “Dr Josif Pančić” u Pančevu.

U sezoni proslava i preterivanja u jelu i piću lekovito bilje odlično je rešenje za detoksikaciju organizma. Mnogobrojne su prednosti korišćenja preparata na bazi ovog bilja pogotovo u zimskim mesecima kada smo izloženi raznim virusnim i bakterijsim infekcijama. U te svrhe najčešće se koriste čajne mešavine.

“Ehinacea je izuzetno dobra za jačanje imuniteta i ona se dosta gaji na području Vojvodine i centralne Srbije. Pored nje tu su i biljke malo jačeg ukusa, gorke kao što su beli origano ili neke koje imaju antiseptična dejstva. Beli origano utiče na smanjenje broja nepoželjnih mikroorganizama kao što su gljive i bakterije”, kaže dr Vladimir Filipović, Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić.

U poslednje vreme mnogi se okreću proizvodnji lekovitog bilja jer je dosta isplativa, a potražnja raste. Sve je više mladih koji kupuju imanja izvan grada na kojima žele da uzgajaju ovo bilje. Za savete mogu se obratiti stručnjacima iz Instituta „Josif Pančić“. Njihova preporuka je da to u početku budu manji zasadi i da krenu sa onim što je najtraženije na tržištu, kao što su beli slez i neven. Važno je obezbediti i mrežu kupaca i prerađivačke kapacitete kaže Filipović.

“Proizvođač mora da ima sušaru ili da improvizuje da bi sušio. U letnjim mesecima može i prirodno, ali naša preporuka je da to budu termičke sušare da bi kvalitet bio bolji”, dodao je on.

U godini kada Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić“ obeležava sedam i po decenija postojanja i u planu su mnogobrojna predavanja i konsultacije pa je i to prilika da se dođe do dragocenih saznanja o proizvodnji, preradi i primeni lekovitog bilja.
MarketingNajnovije vesti