Komarci

Foto: Pixabay
Društvo

PANČEVO: U junu komarci sa virusom Zapadnog Nila otkriveni na četiri lokacije u gradu

Izvor: 
013info Sre, 06/07/2022 - 10:49Od  2012. godine u okviru projekta koji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograd realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja sprovodi se uzorkovanje odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Pančevo na virus GZN. 

Ispitivanjem uzoraka komaraca vrste Culex pipiens od 1. do 16. juna, primenom RT-PCR metode, utvrđeno je prisustvo genoma virusa Groznice zapadnog Nila na četiri lokacije u Pančevu i to: Vojlovica, Rit ispod mosta, Kudeljarski nasip-Roda, Karaula -Kasarna, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Do 5. jula, na teritoriji Južnobanatskog okruga nije registrovan ni jedan slučaj oboljevanja kod ljudi.

Groznica Zapadnog Nila (GZN) je  virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Uzročnik je virus groznice Zapadnog Nila, koji je prvi put izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine. Virus može da zarazi ljude, ptice, komarce, konje i druge sisare.

Period inkubacije od momenta uboda zaraženog komarca do pojave simptoma  Groznice Zapadnog Nila (GZN) iznosi od 3 do 14 dana.

Nema specifične terapije niti vakcine protiv Groznice Zapadnog Nila. Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja i meseci. U slučaju teže kliničke slike, oboleli se hospitalizuju.

Infekcija dovodi do stvaranja imuniteta.
MarketingNajnovije vesti