Društvo

PANČEVO: U „Spomenku” 25 dece, u Prihvatilištu petoro

Pančevo, Uto, 20/11/2018 - 12:16
Suzana PrvuljU Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak”, trenutno se nalazi oko 25 dece, a kako nam je rečeno, broj je promenljiv zbog prijema i otpusta iz te ustanove.

Vladimir Stevanovski, v.d. direktora „Spomenka”, kazao je kako se u Domu nalaze deca školskog uzrasta, to jest od sedam godina koliko ima najmlađe dete, do 24 godine, koliko ima najstariji štićenik koji je student.

Naveo je i da su svi štićenici u procesu školovanja, i da se ulažu maksimalni napori da završe obrazovni proces, kako bi se stručno osposobili i bili u mogućnosti da kad za to dođe vreme, osamostale se i zasnuju radni odnos.

Naime, ovaj Dom pruža i uslugu „Stanovanje uz podršku” za mlade osobe koje su u procesu osamostaljivanja. Odvija se u stanovima i uz pomoć sredstava koje je obezbedio Grad Pančevo, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Usluga se pruža u maksimalnom trajanju od dve godine. Mladim osobama  tada je omogućeno besplatno stanovanje, pokrivanje režijskih troškova i stručna pomoć. Kapacitet je do 15 mesta. Osnovni zadatak mladih u tom periodu je da uz pomoć stručnih radnika zasnuju radni odnos i da se postepeno osamostale.

- Pri Domu radi i Prihvatilište koje pruža kratkotrajan smeštaj i zbrinjavanje do šest meseci, i to deci bez adekvatnog roditeljskog staranja, tamo gde postoji urgentna potreba. U prihvatilištu broj štićenika varira i uobičajeno je od tri do šest, pošto su prijemi i otpusti češći u odnosu na domski smestaj, a trenutno ih je tamo petoro, izjavio je Stevanovski.

On je napomenuo  da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ulaže velike napore da se sistem socijalne zastite unapredi, i da su u toku su pripremne radnje za rekonstrukciju objekta, što će deci omogućiti još bolje uslove  za razvoj svih kapaciteta.

Govoreći o aktivnostima štićenika, Stevanovski je istakao kako je započeto s pripemama za proslavu novogodišnjih praznika, i da se već radi na programu obeležavanju domske slave, Dana Svetog Save, čemu se deca veoma raduju.

Svi građani koji žele i imaju mogućnosti, mogu da obraduju decu  bez roditeljskog staranja didaktičkim materijalom, garderobom i sličnim poklonima.
MarketingNajnovije vesti