Društvo

PANČEVO: U toku prijavljivanje za besplatnu Omladinsku školu novinarstva

Izvor: 
013info Pon, 17/10/2022 - 17:06U toku je prijavljivanje za šestu generaciju besplatne Omladinske škole novinarstva koju organizuje Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus”

Posle praktično dve godine izostanka zbog epidemije korone, Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus” ove jeseni otpočinje realizaciju programa Omladinske škole novinarstva, koju će sve do proleća sledeće godine pohađati šesta generacija. Za svoje mesto u ovom besplatnom novinarskom kursu mogu se prijaviti svi zainteresovani mladi ljudi uzrasta od 15 do 25 godina. Prijave u kojima je potrebno da navedu ime, prezime, godine starosti, zanimanje, razloge zbog kojih žele da pohađaju ovu školu i šta od nje očekuju, kandidati treba da dostave do četvrtka, 3. novembra 2022. godine do ponoći, na e-mail adresu [email protected]. Tokom sedamnaest nedelja i na isto toliko interaktivnih radionica polaznici će steći osnovna znanja o novinarskoj profesiji, o medijskoj pismenosti, upoznati se sa temeljnim zanatskim pravilima i etičkim standardima profesionalnog novinarstva, naučiti bazične praktične veštine, i dobiti šansu da aktivno učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja. Pored žurnalističkih radionica u okviru projekta planirano je organizovanje nekoliko događaja s različitom tematikom, kao i posete beogradskim redakcijama.

- Danas u našem gradu (a i u Srbiji) na delu je skoro pa institucionalno gušenje objektivnog, kritičkog i nezavisnog novinarstva. Ovakvo stanje u medijima direktno ugrožava pravo građana na objektivno i kritičko informisanje, što znači da se „Omnibus” ovim projektom obraća celokupnoj populaciji grada Pančeva, ali i šire. Pokretanjem škole novinarstva omnibusovci nameravaju da potenciraju participaciju mladih kao budućih nosilaca i kreatora medijskog sadržaja, što je u žurnalističkom smislu izuzetno deficitarno na ukupnom medijskom prostoru u državi, a svakako i u našem gradu. Realizacija projekta je značajna i za našu lokalnu zajednicu jer pomaže mladima zainteresovanim za profesionalno novinarstvo da daju svoj doprinos uspostavljanju dijaloga neistomišljenika i razvoju demokratskih odnosa u društvu, navodi se u saopštenju.

Prostor koji organizatori zamišljaju da stvore treba da bude otvoren i za druge društvene grupe i pojedince koji aktivno rade na rešavanju problema u lokalnoj zajednici. Aktivisti „Omnibusa” smatraju da njihove aktivnosti imaju potencijal povezivanja svih aktivnih učesnika u lokalnoj zajednici, odnosno da edukacija i umrežavanje ima potrebnu snagu i kapacitete da svim građanima, a posebno mladima u Pančevu, omoguće da ostvare svoje potencijale slobodnim izražavanjem i razmenom mišljenja i iskustava. Unapređeni uslova rada internet-radija „Omnibus” (koncept civilnog medija) predstavljaju otvorenu platformu za dalje profesionalno napredovanje mladih novinara i za stvaranje javnog prostora u koji se mogu plasirati različite ideje, što nedostaje gradu. To će biti mesto edukacije, slobodnog i objektivnog informisanja i organizovanja mladih iz lokalne zajednice, kao i svih zainteresovanih pojedinaca i organizacija iz našeg grada.

Novinarske radionice će se i u ovom ciklusu održavati subotom u prostorijama Medijskog skloništa Pančevo (Ulica Zmaj Jovina 19a). U realizaciji novog projekta će opet učestvovati velika grupa saradnika, novinari sa višedecenijskim iskustvom, dizajneri, IT stručnjaci, aktivisti NVO, i, u ulozi vršnjačkih edukatora, učesnici prethodnih ciklusa novinarskih radionica, koji su po završetku kursa nastavili da sarađuju sa ovom organizacijom i već stekli iskustva samostalnog kreiranja i objavljivanja novinarskih tekstova. Omnibusovci su raspoloženi da sarađuju i sa svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva i pojedincima koji dele elementarne vrednosti antifašizma i lokal-patriotizma u cilju unapređivanja našeg zajedničkog životnog prostora, te ih sve ovim putem pozivaju da im se obrate. Svi građani kojima su bliske vrednosti građanskog društva, uzajamnost i solidarnost, antifašizam, tolerancija prema drugom i drugačijem, napredovanje lokalnih zajednica u Gradu Pančevu, podizanje nivoa kvaliteta života građana, dobrodošli su!

OMLADINSKA ŠKOLA NOVINARSTVA „OMNIBUS 6” nudi:

– Realizaciju 17 interaktivnih radionica tokom petomesečnog BESPLATNOG kursa.

– Priliku da naučiš mnoge korisne stvari o novinarstvu i srodnim profesijama.

– Korisno provedeno slobodno vreme, prijatno druženje i prosvećenu dokolicu.

– Posete redakcijama medija u Pančevu i Beogradu, susrete sa poznatim novinarima.

– Mogućnost aktivnog bavljenja novinarstvom u pojedinim gradskim medijima.

– Prijavljivanje traje do četvrtka, 3. novembra 2022. godine u 24:00 časa. Na e-mail adresu [email protected] pošalji podatke: ime i prezime, datum rođenja, broj kontakt telefona, naziv škole koju pohađaš, fakulteta koji studiraš ili preduzeća u kome radiš ili naznaku „nezaposlen” i po jednu rečenicu o tome s kojim se motivom prijavljuješ i šta od Škole očekuješ.

– Pismeno testiranje (opšte informisanosti i pismenosti) je zakazano za subotu, 5. novembar 2022. g. u 10 sati u Medijskom skloništu Pančevo (Ulica Zmaj Jovina 19a) u Pančevu. Testiranju će moći da pristupe samo prijavljeni kandidati. Dođi koji minut ranije, neće biti kašnjenja.

Rezultati pismenog testiranja će biti poslati na e-mail adrese kandidata do ponedeljka, 7. novembra 2022. godine, a kandidati koji su ušli u uži izbor biće pozvani na usmeno testiranje u sredu 9. i četvrtak, 10. novembra 2022. godine od 18 sati.

BUDI JEDAN OD 12 POLAZNIKA OMLADINSKE ŠKOLE NOVINARSTVA „OMNIBUS 6”

Dodatne informacije mogu se dobiti preko telefona broj 063/372-298

i na Facebook stranici https://www.facebook.com/omnibuspancevo/
MarketingNajnovije vesti