Djubrivo uskladišteno u Staklari
Društvo

PANČEVO: Udruženja podnela primedbe na prenamenu objekata stare Staklare u skladište mineralnog đubriva

Izvor: 
013info Sub, 05/12/2020 - 12:48Udruženja ,,Zeleni most“ i ,,Pančevo nije rupa” u petak su podneli svoje mišljenje i primedbe na prenamenu namene objekata u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva u Pančevu u nekadašnjem prostoru Staklare Pančevo.
 
- Naše zaključno mišljenje je da prenamena objekata nekadašenje fabrike stakla u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva dovodi stanovnike naselja Strelište, Vojlovica, Topola, a i šire u direktnu opasnost od moguće udesne situacije - nesreće. Smatramo da takvom objektu NIJE MESTO u samom naselju i na koridoru Južne indutrijske zone, saopštila su udruženja.
 
Oni dodaju da u donošenju ovakvih odluka, treba da učestvuje stanovništvo i to na lokalnom refendumu, jer ovakav objekat ugržava bezbednost stanovništva.
 
- Insistiramo da se pronađe nova lokacija i građanima Pančeva ostavi mir, kako ne bi razmišljali o mogućim udesima unutar skladišta mineralnih đubriva, kažu u svom saopštenju udruženja.
 
Oni objašnjavaju da udesi u skladištima minerlanih đubriva, nisu baš retka, a u prilogu će biti i fotografije, onih koja su se desila u poslednjih par decenija. Ovo nije širenje panike, već obazrivost.
- Malo poređenje u Bejrutu je bilo 2.750 t AN, a u stakllari se planira skladištenje 4.393,75 t AN, što je skoro pa duplo više. Za period od 1994. - 2020. zableženo je 13 nesreća sa AN eksplozijama, pored onih koje se dešavaju u samim skadištima i fabrikama, prisutne su nesreće tokom transporta, bilo drumskog bilo brodskog (rečni/pomorski). Skoro pa sve su sa fatalnim ishodima za ljude koji su bili u blizini. Napominjemo ovo nije širenje panike, već čisto osvrtanje na udese i moguće posledice istih. Staklara je u neposrednoj blizini naselja, ali i industrijske zone, samim tim rizik je još veći, objašnjavaju udruženja "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa".
 
Nosadski Promist podneo je zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Rekonstrukcija i promena namene jednog objekta u staroj pančevačkoj staklari. Po dokumentaciji koju su poslali Pokrajini, u staroj pančevačkoj staklari trebalo bi da se skladište različite vrste mineralnog đubriva - amonijum nitrat, SAN, KAN, MAP, NPK, UREA.
 
Direktor logistike Promista Goran Kojić kategorično tvrdi da u skladištima stare Staklare neće biti bilo kakvog amonijum nitrata. Kažu da je postupak za dobijanje dozvole za držanje amonijum nitrata potpuno drugačiji.
 
 MarketingNajnovije vesti