Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Veliki rizik s malom verovatnoćom, nezainteresovani Pančevci i „nepostojeći“ Vojlovčani

Izvor: 
Dragan Vukašinović Čet, 14/11/2019 - 10:01S obzirom na vrstu proizvodnje i zapaljivost i ekplozivnost materija kojima se barata u NIS-ovoj rafineriji u Pančevu, rizik od izbijanja akcidenta je veliki, ali je verovatnoća da do toga uopšte dođe mala.

To je zaključak koji je iznet na osnovu dokumenta „Izveštaj o bezbednosti i plan zaštite od udesa“ koji je za potrebe rafinerije sačinila beogradska firma „Dekonta“.    

U organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine dokument je u Grdaskoj upravi Pančevo predstavio Aleksandar Ložajić iz „Dekonte“. On je rekao da je vrsta proizvodnje u rafineriji rizična po prirodi, dodavši kako su preduzete tehnološkei druge mere da se taj rizik svede na prihvatljivu meru.

Jedinu ali ozbiljnu primedbu na ovaj dokument stavio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine pančevačke Grdske uprave, a ona se odnosi na to da Izveštaj uopšte ne uzima u obzir činjenicu da su prve kuće u Vojlovici na manje od 200 metara od rafiinerisjke ograde, pa je zatraženo da se to ispravi.

Novi „Izveštaj o bezbednosti i plan zaštite od udesa“ za rafineriju izrađen je zbog toga što se u njoj gradi novo postrojenje za  duboku preradu nafte i koksovanje. Prethodni je bio na snazi od 2015. godine. Inače, tokom trajanja javne rasprave samo se novinar našeg portala Vladimir Đoković interesovao za sadržinu ovako važnog dokumenta, a jedine primedbe na njega stavio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Predstavnici Ministarstva su najavili da će sve zamerke biti uzete u obzir. Da li će biti i prihvaćene, to je druga stvar. Jedino nije jasno kako je moguće da se ne uzme u obzir notorna činjenica da neposredno uz ogradu rafinerije žive neki Vojlovčani.
MarketingNajnovije vesti