Radionica
Društvo

PANČEVO: Zanimljivo predavanje o zdravoj ishrani i radionica ručnog pravljenja karamela

Izvor: 
013info Pon, 07/03/2022 - 22:29U ponedeljak, 7. marta, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“u Pančevu održano je zanimljiva stručna radionica za učenike nižeg školskog uzrasta na temu zdrave ishrane, nakon čega je organizovana i zajednička radionica na kojoj su se ručno pravile karamele.

Ova radionica koju su u sklopu projekta „4H“ zajednički organizovali renomirani pančevački Institut „Tamiš“, Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ i škola „Đura Jakšić“ omogućila je osnovcima nova saznanja i iskustva o zdravoj ishrani, inače veoma važne za zaštitu zdravlja i zdrav život. Moderator radionice bila je dr Violeta Mickovski-Stefanović, savetnica u Institutu „Tamiš“, koja je u uvodnom izlaganju istakla važnost zdrave i pravilne ishrane kao i značaj njene primene. Posebnu pažnju za ovu temu pokazali su najmlađi članovi pančevačkog Udruženja Slovenaca kao i osnovci „Đurine“ škole koji su imali veoma zanimljivu i konstruktivnu interakciju sa moderatorom. Nakon predavanja i u praktičnom delu radionice učenici su se upoznali sa tehnologijom pravljenja karamela, koje su sami ručno napravili po ranije pripremljenoj recepturi.

- Ovakvim radionicama, Institut „Tamiš“ i pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“, žele da prošire svest o važnosti zdrave ishrane i pravilnoj upotrebi životnih namirnica. Prijatno sam iznenađena i veoma me raduje nivo znanja, a pogotovo interesovanje najmlađih za teme o kojima smo danas razgovarali. Naša interakcija je bila na zavidnom nivou. Sistem zaštite životnih namirnica i načini pravilne ishrane koje zagovara Republika Slovenija je jedan značajan pokazatelj i putokaz koji bi trebalo više da sledimo. Zahvaljujem se pančevačkom Udruženju Slovenaca„Logarska dolina“, Radetu Barjaktareviću direktoru Osnovne škole „Đura Jakšić“ i Gordani Đerfi nastavnici četvrtog razreda razredne nastave na izuzetnoj saradnji koja je rezultovala uspešno realizovanoj radionici u kojoj su učenici stekli nova znanja i iskustva. Nadam da će današnjim predavanjem svoje znanje još više unaprediti i da će ih primenjivati i u budućnosti. Institut „Tamiš“ će sa ovakvom praksom nastaviti i u narednim mesecima, rekla je dr Violeta Mickovski-Stefanović.

Saradnja Instituta „Tamiš“ i Udruženja Slovenaca  „Logarska dolina“ će se nastaviti tokom aprila i maja za kad su planirane nove stručne radionice namenjene najmlađima u Kovinu i Velikoj Gredi, mestima u kojima pančevačko Udruženje ima svoje podružnice.

 

 
MarketingNajnovije vesti