Mrtva riba Tamiš
Društvo

PANČEVO: Zašto je riba u Tamišu uginula i ošamućena

Pančevo, Pet, 03/07/2020 - 00:49
Vladimir ĐokovićNešto mrtve i ošamućene pliva Tamišem kod Pančeva najverovatnije zbog nedostatka kiseonika, rekao je danas za 013info.rs stručno lice u Ribolovačkom savezu Vojvodine, diplomirani ekolog Ljubomir Pejčić.

Zbog pojave mrtve i ošamućene ribe meren je kiseoni u vodi Tamiša i utvrđeno da ga je kod Pančeva najmanje 0,8 miligrama po litru vode, dok se kod Farkaždina i Opova kreće do 2 miligrama po litri Tamiša.

Pejčić kaže da se minimalne ubičajene vrednosti kiseonika između 2 i 5 miligrama po litri.

„Izlio se Tamiš, visoke su temperature, na mestima gde se izlio biljke trule pa je potrošnja kiseonika velika i onda zbog manjka kiseonika neke vrste riba stradaju ili bivaju ošamućene“, rekao je on.

Uz pančevački kej zato su vidljivi peš, glavočac, nešto bele ribe, šarana, štuke i bandar – od kojih su neke uginule a druge ošamućene.

„Najverovatniji je scenario da se sve događa iz bioloških razloga, i da će se stanje promeniti kada Tamiš završi sa vraćanjem u korito. A pomoglo bi i zahlađenje. Uzorci vode su uzeti pa ćemo sve druge parametre znati za nekoliko dana“, rekao je on.

Uzorci Tamiša, uzeti kod Pančeva, Opova i Farkaždina biće analizirani na departmanu za ekologiju PMF-a u Novom Sadu.
MarketingNajnovije vesti