Društvo

PANČEVO: Zdravstveni radnici često su žrtve nasilja

Pančevo, Sre, 21/11/2018 - 11:58
Suzana PrvuljKomora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, osudila je nasilje koje je izvršeno nad medicinskom sestrom u sredu, 14. novembra, na dečjem odeljenju Opšte bolnice Pančevo.

Podsećanja radi, ona je pokušala da zaustavi T.A. (1982) nakon krađe novčanika iz čajne kuhinje na Pedijatriji, usled čega je on odgurnuo. Medicinska sestra je prilikom pada zadobila teške povrede, konkretno prelom leve ruke, i operisana je u pančevačkoj bolnici.

Slaven Ključar, predsednik Izvršnog odbora Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Vojvodine, izjavio je u sredu, 21. novembra, kako je na hitnoj sednici tog tela dogovoreno da se povređenoj medicinskoj sestri pruže određena novčana sredstva i da joj je ponuđena pravna i socijalna pomoć.

- Komora učestvuje u radu Komisije za bezbednost zdravstvenih radnika, koja je formirana u okviru Ministarstva zdravlja, i svojim angažovanjem i primedbama, pokušava da implementira nove zakonske odredbe, a s ciljem sprečavanja nasilja nad zdravstvenim radnicima, istakao je Ključar.

Dr Mihajlo Mitrović, načelnik odeljenja Ortopedije, tom prilikom kazao je da medicinski radnici često, gotovo svakodnevno, trpe verbalne i fizičke napade u mnogim zdravstvenim ustanovama.

Odgovarajući na pitanje postoji li obezbeđenje u pančevačkoj bolnici, dr Mitrović je naveo kako je ono neadekvatno zbog toga što postoji više ulaza u tu zdravstvenu ustanovu.

- Kontrola ulaska ljudi u bolnicu nije zadovoljavajuća, a ovaj događaj je možda i upozorenje da treba da se povede računa o tome, dodao je dr Mitrović.

Povređena medicinska sestra nije želela da komentariše ovaj događaj.
MarketingNajnovije vesti