PSCPD
Društvo

PANČEVO: Znate li da je Večernje na Veliki petak u Svetouspenskom hramu jedinstveno?

Izvor: 
013info Pet, 30/04/2021 - 13:31Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo danas će učestvovati u službi na Veliki petak. Ovaj najstariji hor u Srba prvi put je još 1887. pevao Večernje na Veliki petak po tradiciji Svetouspenskog hrama u Pančevu.

Ovaj naziv zapravo otkriva da u Pančevu večernja služba na ovaj najtužniji dan u godini izgleda drugačije.

- Davne 1887. godine prota Vasa Živković i dirigent PSCPD-a Dimitrije Mita Topalović dogovorili su se da pre i posle Večernje službe, određene po Tipiku, hor peva, a sveštenstvo nastavi sa čitanjem molitava kako bi se pojačala religijska osećanja vernika prema stradanju Gospoda Isusa Hrista dok prilaze Grobu i celivaju plaštanicu, objašnjava nam mr Vera Carina, dirigentkinja PSCPD-a.

Večernja služba na Veliki petak u Svetouspenskom hramu u Pančevu je odavno poznata širom naše zemlje, te ovom događaju uvek prisustvuje i određeni broj vernika koji nisu iz Pančeva. Dolaze s namerom da dožive ovu jedinstvenu službu.

- Ni jedan hor nije u stanju da izvede Veliki petak na taj način, kaže nam dirigentkinja PSCPD-a.

Pančevački hor tada izvodi kompozicije koje niko ne izvodi.

Vera Carina
pscpd3.jpg

 

Sve kompozicije se izvode naravno na crkvenoslovenskom jeziku.

- Ove godine smo po drugi put pripremili knjižicu sa poretkom službe i prevodima svih kompozicija koje će danas biti dostupne u Svetouspenskom hramu, objašnjava dirigentkinja.

Povodom 120 godina od prvog izvođenja kompozicije koje se na Veliki petak izvode dobile su i svoje notno izdanje.

 

PSCPD
pscpd2.jpg

 

PSCPD ovaj set kompozicija izvodilo je u više navrata i na koncertima. Vera Carina nas podseća na gostovanje hora  u Beču kada su pevali ova dela, a deo ovih kompozicija su pevali i u Belorusiji.

Večernje na Veliki petak počinje u 16 sati u Svetouspenskom hramu u Pančevu.

 

 
MarketingNajnovije vesti