Foto: www.pancevo.rs
Društvo

Participativno budžetiranje u praksi

Pančevo, Sub, 16/04/2016 - 09:20
Ivana Predić


Rezultati projekta „Participativno budžetiranje”, koji je grad Pančevo realizovao zajedno sa organizacijama BIRN Srbija i NALED, u cilju uključivanja građana u budžetski proces, predstavljeni su na konferenciji u petak, 15. aprila, u maloj sali Gradske uprave. Tom prilikom prisutni su bili upoznati sa Građanskim vodičem kroz budžet Grada Pančeva, a prezentovana je i nova internet prezentacija Grada Pančeva.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, i rekao da se ceo tim potrudio da građanima i civilnom sektoru približi budžetski proces, način na koji se on kreira budžet i da na jasan, razumljiv način prikaže budžet grada Pančeva celokupnoj javnosti.

„Izuzetno mi je drago što ovaj proces nije završen samo u priči, nego što imamo i očigledan i uspešan završetak ovog projekta, bar u ovoj budžetskoj godini, a taj završetak se odnosi pre svega na poboljšanje turističke ponude grada Pančeva, što je i bio cilj ovog procesa transparentnog budžetiranja i koliko sam informisan, mislim da smo u završnoj fazi nabavke našeg turističkog plovila“, rekao je gradonačelnik.

On je pozvao građane da u što većem broju učestvuju u pravljenju budžeta i naredne godine.

Predstavljajući rezultate projekta Kalina Simić, iz BIRN-a istakla je da je Pančevo uvek bilo najažurnije i prilikom pružanja informacija i organizacije događaja, kao i da je u okviru preporuka BIRN-a za unapređenje komunikacionih kanala, lokalna samouprava napravila potpuno novi sajt. Ideja projekta je, prema njenim rečima, da se što više organizacija civilnog društva uključe u proces donošenja odluka, te da bi na kraju BIRN prepustitio njima participativno budžetiranje.

O internet prezentaciji Grada Pančeva govorili su Jasmina Radovanović, šefica Kancelarije za odnose s javnošću u Gradskoj upravi i koordinatorka radne grupe za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“, i Dalibor Vinkić, šef Odseka za sistemsku podršku GU Pančevo.

„Mi smo želeli i planirali da uradimo novu prezentaciju grada Pančeva ne samo zbog ovog projekta, započeli smo je ne znajući da ćemo ući u ovaj projekat, ali je ta komponenta jačanje participacije i komunikacije povezujuća za ova dva projekta. Sajt smo uradili potpuno samostalno, bez ikakvog trošenja sredstava, svojim snagama", rekla je Jasmina Radovanović.

Internet prezentacija, prema njenim rečima, još nije završena, te će se konstantno unapređivati. Zbog toga je ona pozvala građane da sve ideje, komentare i sugestije dostave na mejl informatike ili posredstvom kontakt forme na sajtu.

Nezavisna konsultantkinja Natalija Bratuljević govorila je na temu uključivanja organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka lokalnih samouprava, nakon čega je usledila razmena mišljenja i iskustava o mehanizmima uključivanja predstavnika pančevačkih organizacija civilnog društva.
MarketingNajnovije vesti