Foto: opština Alibunar
Društvo

Pet miliona dinara za zapošljavanje u Alibunaru

Izvor: 
Politika Pet, 13/01/2023 - 20:06Za sprovođenje Lokalnog akcionog plana, Opština je udružila sredstva sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu

U minuloj godini ukupno 26 osoba sa teritorije Opštine Alibunar došlo je do zaposlenja, i to šesnaestoro za obavljanje javnog rada, petoro je ostvarilo pravo na stručnu praksu, a petoro za otpočinjanje sopstvene delatnosti.

Shodno raspoloživim sredstvima, u lokalnoj samoupravi kažu da su u potpunosti realizovali Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu. Među programima zapošljavanja, koji su sufinansirani, našli su se javni radovi, kojima su bile angažovane nezaposlene osobe iz kategorije teže zapošljivih i nezaposleni u stanju socijalne potrebe u trajanju od četiri meseca. 

Takođe, naknada za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, isplaćivana je u visini od 22.000 dinara po osobi na mesečnom nivou u neto iznosu. Organizovana je i praksa nezaposlenih za samostalan rad u struci, za koju su stekli odgovarajuće obrazovanje, a radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita.

Kao novčana pomoć i plaćanje troškova prevoza isplaćivano je mesečno 22.000 dinara za osobe sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija, 24.000 za osobe sa šestim nivoom kvalifikacija,  odnosno 27.000 dinara licima sa najmanje šestim nivoom kvalifikacija. U okviru Lokalnog akcionog plana, realizovan je i program samozapošljavanja, namenjen razvoju preduzetništva, odnosno otpočinjanje samostalne delatnosti najmanje, dodelom subvencije u jednokratnom iznosu od po 300.000 dinara.

Akcija sprovedena u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Pančevu, po rečima nadležnih, realizovana s ciljem očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa.
MarketingNajnovije vesti