Svetlo u gradu
Društvo

PISMA ČITALACA: Novo LED osvetljenje u Pančevu se za građane pokazalo kao beskorisno

Izvor: 
013info Ned, 27/06/2021 - 11:08Uroš, čitalac portala 013info, uputio nam je pismo sa svojim zapažanjima o novom gradskom osvetljenju.

Njegovo pismo u celosti prenosimo.

Više od 2 meseca je prošlo od kako je počela ugradnja novog LED osvetljenja, koje se za građane pokazalo beskorisno.

17.4.2021. javnosti se obratila gradska menadžerka. Javno privatno partnerstvo se sprovodi, ali daleko od toga da je uspešno. Projekti fotomerije ne postoje, već postoje projekti osvetljenja, a deo projekta osvetljenja je i fotometrijski proračun.
 
Software koji je ugrađen ne vidi se čemu služi, jer svetiljke funkcionišu po principu pali/gasi tj. nemaju kontrolere.
 
Ako je bitna samo ušteda električne energije, onda bolje da ukinemo osvetljenje.

Osvetljenje ulica je toliko loše urađeno da nije pitanje da li treba da se proveri, već koliko da se ispravi?!

Ozbiljne firme prvo propisno urade projekte, uradi se adekvatna tehnička kontrola, onda se naprave probe nekih ulica, a tek se posle krene u zamenu.

Kod nas se zamena vrši odokativnom metodom.

Možemo videti da su bolje osvetljene ulice u Vojlovici i Skadarska na Kudeljarskom nasipu, od nekih ulica u centru gradu.
 
Jedna od najprometnijih Ulica Miloša Obrenovića je prilično mračna, a tu ne zaostaju ni ostale gradske ulice.
 
Razlog je što iste svetiljke nisu postavljene na iste visine, pod istim nagibom i na istom odstojanje od ivice kolovoza.
 
Građani se sa pravom bune, jer je osvetljenje vidljiva stvar. Deca pojedine ulice zovu ulicama mraka, vozači teže uočavaju pešake.
 
Novim osvetljenjem se otišlo korak unazad sa bezbednošću na ulicama. Vremenski period trajanja ovog lošeg osvetljenja je 15 godina, na koliko je poptisan Ugovor.

Činjenica je da niko od nadležnih ne zna ništa o LED osvetljenju, a nisu angažovana stručna lica. Ako je bilo skupo platiti nečije znanje, veoma skupo će nas koštati neznanje.

Trebalo bi angažovati nezavisnu ovlašćenu firmu, koja bi izmerila nivo osvetljenja u svim ulicama, a onda da se da nalog izvođaču da dovede u ispravno stanje.

 
MarketingNajnovije vesti