Šećer Foto: pixabay
Društvo

PISMO ČITATELJKE: Padina, 10 kilometara od šećerane, a šećera nema

Izvor: 
013info Uto, 24/05/2022 - 08:41


Čitateljka  Vesna H. poslala je pismo na adresu redakcije 013info i požalila nam se na nestašicu šećera u Padini.

Njeno pismo prenosimo u celosti.

Padina, malo mesto u Vojvodini, gde se stanovnici najviše bave poljoprivredom. Padina, od Sunoko šećerane udaljena svega 10 km ostala je bez šećera. U vreme, kada je zova u punom cvatu, kada domaćice treba da spremaju sirup od nje, od mente... U vreme kada sazreva voće i prave se kompoti, džemovi, rafovi praznim a odgovor radnika, onako da niko ne čuje, da ne bi ostali bez posla glasi "nema ga...tj.dobićemo ga ali najverovatnije po ceni do 180 din po kg i ograničenju po 5 kg po kupcu".

Pet kilograma po kupcu? Meni treba deset samo samo za sirup, koji deca vole, a koji je tokom zime odličan i za kašalj. Ako bude ta cena, izračunajte koliko treba da odvojimo za 10kg. Sazreva i voće od kojeg se peče rakija, ali nema šećara.

Pčelari u panici - kako prihranjivati pčele? Pričala sam danas sa jednim vlasnikom radnje, kaže pre dve nedelje je nabavio 1000 kg šećera i od tada nema ga ne može ga nabaviti. Nema ga, a šećerana radi punom parom. Na tv-u priča, šećera ima, veštačka panika. Jeste veštačka,p o mom skromnom mišljenju i mišljenu mojih sugrađana, veštačka panika i priprema terena za poskupljenje. Mi koji se u Srbiji bavimo poljoprivredom na toliko hektara da možemo i okolna mesta snabdevati sa životnim namirnicama,u  21.veku smo spali da nemamo osnovnu životnu namirnicu, da su poslovođe naterane da lažu da ima svega samo da ne bi ostali bez posla kojim prehranjuju porodicu ili još bolje - od kog preživljavaju od danas do sutra.

 
MarketingNajnovije vesti