Margelov Foto: wikimedia
Društvo

Po velikom ruskom generalu, oslobodiocu Pančeva, će biti nazvan trg u našem gradu

Izvor: 
Blic/013info Čet, 13/02/2020 - 18:53

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je na inicijativu ruske strane započeta procedura da se trg u Pančevu nazove po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu, piše Blic.

O ovoj inicijativi koju je podleno Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ 013info je pisao u decembru. Po našim nezvaničnim saznjanjima komisija u Pančevu je usvojila ovu inicijativu juče. Predlog je bio da se imenom Margelova nazove trg kod zelene pijace na kome je kružni tok.

Đorđević je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku preneo i da je rekonstrukcija spomen-groblja Oslobodiocima Beograda planirana nakon obeležavanja Dana pobede 9. maja.

Đorđević je rekao i da je resorno ministarstvo obezbedilo sredstva za rekonstrukciju i da se očekuje postavljanje večnog plamena unutar tog groblja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost na saradnji i pomoći kada je u pitanju organizovanje predstojećih aktivnosti Srbije i Rusije i ocenio da dve zemlje imaju jako dobru saradnju u oblasti boračkih pitanja.

 

Margelov je u Drugom svetskom ratu komandovao jedinicima 49. gardijske streljačke divizije Crvene armije koje su krajem 1944. godine oslobodile Pančevo i Južni Banat. On je, kako se navodi u stručnoj literaturi, bio najomiljeniji i najpoznatiji ruski vojskovođa dvadesetog veka, poznat po nadimku "ujka Vasa".

U periodu posle Drugog svetskog rata osnovao je vazdušno-desantne snage VDV - elitni rod sovjetske vojske, svojevrsno jedinstven u svetu na koje su se potom ugledale armije svih značajnih država. Bio je general armije, heroj Sovjetskog saveza, a preminuo je u 1990. godine u Moskvi.

Njegova sposobnost, u Drugom svetskom ratu dolazi do izražaja od prvih sukoba - od operacije odbrane Lenjingrada 1941. godine, pa sve do oslobođenja Rumunije, Jugoslavije 1944. godine i završnih operacija rata 1945. godine.
MarketingNajnovije vesti