Foto: Aktron / Wikimedia Commons
Društvo

Pokrajinska vlada će podržati podizanje spomenika „Majka Makedonija“ u Pančevu

Izvor: 
013info Sre, 16/03/2022 - 12:00Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borčeta Veličkovskog, sa kojim je razgovarao o nastavku podrške programima značajnim za unapređenje položaja pripadnika te nacionalne manjine u Vojvodini. 

Tom prilikom predsedniku Miroviću je uručena plaketa za doprinos radu i afirmaciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine. 

Uputivši čestitku povodom 75 godina od naseljavanja Makedonaca u Vojvodini i 20 godina od njihovog institucionalnog organizovanja, koji Nacionalni savet obeležava ove godine, Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada radila na izgradnji zajedništva i dodatnog poverenja između većinskog, srpskog stanovništva i nacionalnih manjina i da je to bio i ostao jedan od njenih glavnih ciljeva. 

On je najavio da će Pokrajinska vlada podržati podizanje spomenika „Majka Makedonija“ u Pančevu, gde je i sedište Nacionalnog saveta Makedonaca. Kako je rekao, taj spomenik će biti simbol naše zajedničke istorije i prijateljstva. 

Na sastanku je bilo reči i o srpskim memorijalima u Severnoj Makedoniji i o značaju kulturne saradnje i digitalizacije u ovoj oblasti.

Veličkovski je zahvalio Pokrajinskoj vladi na podršci aktivnostima Saveta, ocenivši da je ostvarivanje prava Makedonaca u Srbiji, posebno u Vojvodini, na veoma visokom nivou.
MarketingNajnovije vesti