Zena polje drvo Foto: pxhere
Društvo

Pokrajinski ombudsman: Žene sa sela često diskriminisane

Izvor: 
021.rs Ned, 27/10/2019 - 14:28


Povodom 15. oktobra, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan seoskih žena, Pokrajinski zaštitnik građana – Ombudsman rekao je da žene sa sela spadaju u kategoriju žena iz ranjivih grupa koje su često diskriminisane, prenosi portal 021.rs.

Kako dodaje Pokrajinski ombudsman, Srbija je i dalje tradicionalno i patrijarhalno društvo, što se ogleda i u životu žena u seoskim područjima gde kućni poslovi, briga o deci i starima, kao i naporan i intenzivan rad u poljoprivredi predstavljaju uobičajen opis poslova kojima se žene bave.

„Sa druge strane, žene imaju ograničen pristup imovini, prihodima i odlučivanju o organizaciji gazdinstva, kao i zdravstvu, obrazovanju, socijalnim i drugim uslugama. Kada je o porodičnom nasilju reč, situacija žena na selu je daleko teža od situacije žena u gradu. U selima nema sigurnih kuća i drugih vidova društvene podrške da bi se žrtva zaštitila, a nasilniku stalo na put“, poručuje Pokrajinski zaštitnik građana i dodaje da posebno zabrinjava podatak da žene na selu retko posećuju lekare i da im se javljaju samo u slučaju bolesti. 

Ostatak vesti pogledajte na ovom linku.
MarketingNajnovije vesti