Društvo

Položen temelj za novi zatvor u Pančevu (FOTO)

Pančevo, Pon, 30/05/2016 - 18:59
Aleksandar Stojković


PANČEVO, 30. maj – U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a useljenje je planirano za dve godine.

Temelj za novi zatvor položio je ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

 

img_3910.jpg

 

„Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište“, rekao je ministar pravde. On je dodao da će Kazneno-popravni zavod biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

„Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji zatvor u Srbiji”, rekao je Selaković.

Ceo kompleks će biti ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat obezbeđen IC senzorima i kamerama za video nadzor. Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

 

img_3835.jpg

 

Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u Njegoševoj ulici, ima kapacitet od 160 lica i datira od vremena Marije Terezije. U vlasništvu je Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, a plan je da se zgrada preda Gradu za muzejski prostor.

Gradonačelnik Pančeva je rekao da će izgradnjom novog zatvora Pančevo istovremeno rešiti i problem kišne i fekalne kanalizacije u ovom delu grada, jer će se ona graditi svakako za potrebe nove zatvorske jedinice. Pavlov se osvrnuo i na buduću namenu postojećeg zatvora u centru grada.

„Iskreno se nadam da će nakon izgradnje ovog objekta imati kvalitetnu namenu prostor u kome je sada zatvor, imajući u vidu istorijsku vrednost objekta i da ćemo dobiti jedan novi muzejski i izložbeni prostor u gradu", istakao je Saša Pavlov.

Kompleks će se prostirati na 24.000 kvadratnih metara, na Bavaništanskom putu, a sastojaće se od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira sa pet miliona evra za opremanje, a predviđeno je da izgradnja traje 18 meseci.

 

img_3948.jpg

 

A. St.
MarketingNajnovije vesti