Foto: Bambyle (wikipedia)
Društvo

Ponjavica izranja iz mulja

Izvor: 
Politika/Tanjug Uto, 26/04/2022 - 13:40Ponjavica, nesvakidašnja vodena površina na oko 14 kilometara jugoistočno od Pančeva u blizini sela Omoljice i Banatskog Brestovca, zvanično zaštićeni park prirode, već godinama se guši u mulju i praktično nestaje, a rešenja već dugo nema, javlja Tanjug.

Ovaj vodotok dužine oko 13 kilometara i prosečne širine od oko 30 metara, jedinstven je po tome što nema jasnog početka i kraja i ne zna se da li je reka, jezero ili nešto treće.

Omoljčane i Brestovčane veoma brine nagomilavanje mulja kojeg je prema istraživanjima iz 2006. bilo preko 1.350.000 kubika, a sada i mnogo više.

Neki od njih su godinama pokušavali da pronađu rešenje za taj problem, ali astronomski troškovi bili su nepremostiva prepreka za bilo kakve ozbiljne pomake.

Nedavno je vlasnik uspešne lokalne firme, Jovica Božić, odlučio da se uhvati u koštac sa ovim velikim problemom, pa je nabavio mašinu sa hvataljkom kojom je izvađeno mnogo mulja, što je ipak tek oko pet odsto od ukupne količine blata. Radovi su momentalno u prekidu, jer po zakonu nisu mogući u vreme vegetacije, pa će biti nastavljeni na jesen.
MarketingNajnovije vesti