Foto: Ministarstvo pravde
Društvo

Popović: Humani uslovi u Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu

Izvor: 
Beta Pet, 08/10/2021 - 17:06Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je tokom posete Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu da uslovi za boravak lica lišenih slobode u njemu ispunjavaju standarde Saveta Evrope i da je Ministarstvo posvećeno ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23 u pregovorima sa EU, koje se odnose na pravosuđe i osnovna prava građana.

„Ministarstvo poklanja ogromnu pažnju poboljšanju uslova u kojima borave lica lišena slobode i insistira na humanom izvršenju kazne“, rekla je Popovićeva i dodala da zavod u Pančevu, koji je otvoren 2018, po svim karakteristikama može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Ona je ukazala da je Zavod građen po principu pametnih zgrada, što omogućava ekonomičnu upotrebu vode, struje i gasa, zbog čega je pohvalila domaćinski pristup Zavoda u raspolaganju budžetskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Podsetila je i da je zavod opremljen nameštajem koji su proizveli osuđenici, pošto su prethodno prošli obuku u metalskom i drvnom pogonu u zavodu u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Požarevcu, čime su ostvarene ogromne uštede u budžetu Srbije.

U Zavodu je predstavljeno 30 novih specijalnih vozila za prevoz lica lišenih slobode, za koja je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao da ispunjavaju najviše standarde u pogledu bezbednosti.

„Zavodi danas dobija nova vozila kojima se podiže nivo bezbednosti i kvaliteta, a koliko su oni važni najbolje govori podatak da se u celoj zemlji nekoliko desetina lica dnevno preveze u sudove, bolnice i druge zavode“, naveo je Carević.

Vozila, koja su u potpunosti termoizolovana, imaju antivandal kamere sa memorijskim snimanjem u delu u kome se prevoze osuđena i pritvorena lica, a sva vozila poseduju i boce sa kiseonikom za lica lišena slobode, stoji u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti