Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Društvo

Potpisani ugovori za razvoj usluga socijalne zaštite

Pančevo, Sub, 26/03/2016 - 13:58
Ivana Predić

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branka Gajić potpisala je u petak, 25. marta, ugovore o namenskim transferima sa predstavnicima 125 lokalne samouprave iz cele Srbije namenjenih za razvoj i uspostavljanje usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, namenski transferi u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara namenjeni su razvoju postojećih i uspostavljanju novih usluga socijalne zaštite poput dnevnih boravaka, klubova, pomoći u kući, prihvatilišta, prihvatne stanice, svratišta, stanovanje uz podršku, lični pratilac deteta, savetodavno terapijske usluge u svim lokalnim samoupravama koje su ispod republičkog proseka razvijenosti.

„To će doprineti da se ove usluge razvijaju ravnomerno u celoj Srbiji“, rekla je Branka Gajić nakon potpisivanja ugovora.

Pružaoci usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou mogu biti državni, civilni i privatni sektor, uz uslov da ispunjavaju zakonom propisane uslove. Pomoćnica ministra objasnila je da je reč o Uredbi o namenskim transferima koju je donela Vlada Srbije za 2016. godinu, a koja je, kako je istakla, značajan korak za razvoj socijalne zaštite u Srbiji.

„Namenski transferi namenjeni su nerazvijenim opštinama na teritoriji Srbije, opštinama i gradovima koje imaju ustanove u transformaciji i razvoju inovativnih usluga od značaja za Srbiju“, objasnila je ona i dodala da na teritoriji Srbije ima 360 razvijenih usluga i da ih koristi 40.000 građana.

Cilj uredbe, prema rečima Branke Gajić, je da obezbedi održivost usluge jer opštinski budžeti često ne podržavaju ovakve usluge i one se finansiraju projektno.

„I ranije smo podržavali razvoj usluga, ali u mnogo manjem obimu nego ranije. Prošle godine su lokalne samouprave dobile ugovore u vrednosti od 50 miliona dinara a sada je predviđeno znatno više“, istakla je pomoćnica ministra.

Lokalne samouprave su sredstva dobila za period od marta do kraja godine i svakog meseca će u kontinuitetu dobijati određeni iznos sredstava za razvoj ovih usluga.
MarketingNajnovije vesti