Brankica Janković Foto: Medija centar Beograd
Društvo

Poverenica: Odbornik u Plandištu nije uputio izvinjenje ženama

Izvor: 
Beta Pon, 02/08/2021 - 20:51
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti saopštila je da odbornik u Plandištu nije postupio po njenoj preporuci da u roku od 30 dana, zbog kršenja Zakona o diskriminaciji, objavi javno izvinjenje ženama.

 

U postupku koji je sproveden po pritužbi Udruženja "Femplatz" protiv advokata Danila Lukića, "zbog diskriminacije na osnovu pola, a  povodom njegove izjave za portal Nova.rs kojom se ponižavaju i omalovažavaju žene, Poverenica je, kako je saopšteno, dala mišljenje da je ovom izjavom došlo do povrede Zakona o zabrani diskriminacije.

 

"Lukiću je preporučeno da u lokalnom i/ili regionalnom elektronskom ili štampanom mediju opštine Plandište objavi javno izvinjenje svim ženama, kao i da ubuduće ne daje izjave kojima se vređa dostojanstvo žena i podržavaju rodni stereotipi", podseća se u saopštenju.
 
S obzirom da Lukić nije postupio po preporuci ni posle opomene u zakonskom roku od 30 dana, poverenica u skladu sa Zakonom, o tome obaveštava javnost. 
 
Lukić, koji je bio nosilac liste Grupe građana - Za bolju opštinu Plandište je, između ostalog, u predizborni program za izbore 21. juna 2020. svrstao "uvoz žena iz Belorusije i Kazahstana za neoženjene sugrađane", a o tome je govorio i za portal Nova.rs.
 MarketingNajnovije vesti