Društvo

Poverenik mora imati uvid u sve podatke koje traži

Izvor: 
Tanjug Sub, 10/10/2015 - 11:35Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Upravna inspekcija intenzivirali su pokretanje prekršajnih postupka protiv odgovornih lica koja ne postupe po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a inspekcijski nadzor je već izvršen u 26 slučajeva.

Ministarstvo će, izuzetno, privremeno odložiti nadzor u nekolicini slučajeva vezanih za zaštitu državne tajne ili zaštitu poslovnih tajni investitora, u kojima je postupak organa zahtevao korišćenje svih pravnih sredstava koja nisu bila iscrpljena u Zakonom predviđenim rokovima.

Ministarstvo naglašava da su svi organi javne vlasti (državni organi, organi teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave, organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, kao i pravna lica koje osniva ili finansira u celini odnosno u pretežnom delu državni organ, što uključuje sva javna preduzeća) dužni da omoguće uvid u svu dokumentaciju, a naročito u podatke koji se odnose na donacije, sponzorstva, javne nabavke.

Ministarstvo upozorava da su svi organi javne vlasti dužni da Povereniku omoguće uvid u sve podatke koje traži, bez obzira na njihovu sadržinu.

Ukoliko organi i nakon rešenja povrenika smatraju da bi se dostavljanjem određenih podataka tražiocu informacije ugrozila bezbednost ili interes države ili drugi javni interes, smatramo da treba koristiti i zakonom dozvoljenu mogućnost da se preko javnog tužioca pokrene postupak pred Upravnim sudom radi zašite tog javnog interesa, navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti