Polaganje cveća na spomenik u Starčevu
Društvo

Povodom Dana pobede sećanje na Crvenoarmejce poginule u borbama za oslobođenje Pančeva

Izvor: 
D. V. Pet, 08/05/2020 - 14:34Povodom Dana pobede nad fašizmom (koji je sutra, 9. maja), ministar rada Zoran Đorđević, predstavnici Ambasade Rusije i kompanije Gasprom položili su vence na spomenik crvenoarmejcima poginulim za oslobođenje Pančeva.

Spomenik se nalazi na ulazu u Starčevo u blizini NIS-ove Rafinerije nafte, na mestu gde je poginuo jedan broj pripadnika sovjetske Crvene armije tokom operacija za oslobođenje Pančeva.

Ministar Zoran Đorđević naglasio je da je antifašizam živ u Srbiji, i da  je obaveza današnje generacije da potomke edukuje kako je Srbija uvek bila na pravoj strani.

Denis Kruglov, ataše za kulturu Ambasade Rusije istakao je važnost očuvanja spomen obeležja borcima za slobodu iz Drugog svetskog rata i zahvalio se svima koji tome doprinose.

Osim predstavnika Srbije i Rusije, vence su položili zvaničnici Pančeva i kompanije Gazprom energoholding Serbia TE TO Pančevo čijim sredstvima je obnovljen spomenik koji su Starčevci podigli pre 75 godina.

Pančevo je 1944. godine oslobodila 49. Gardijska streljačka divizija Crvene armije kojom je komandovao legendarni sovjetski general Vasilij Filipovič Margelov. U borbama koje su trajale od 2. do 20. oktobra u Pančevu i okolini poginula su 164  crvenoarmejca. 

https://013info.rs/vesti/drustvo/secanje-na-crvenoarmejce-poginule-u-borbama-za-oslobodenje-panceva
Djordjevic.jpg

Polaganje cveća na spomenik u Starčevu
c75p1147.jpg

 

Polaganje cveća na spomenik u Starčevu
c75p1163.jpg

          
MarketingNajnovije vesti