Foto: Dom zdravlja Pančevo
Društvo

Predavanje u Domu zdravlja povodom Svetske nedelje dojenja

Izvor: 
Dom zdravlja Pančevo Sub, 06/08/2016 - 12:26PANČEVO - Svetska nedelja dojenja traje od 1. do 7. avgusta  i obeležava se u više od 170 zemalja u cilju podrške majkama da doje bebe. 

Patronažna služba Doma zdravlja obeležila je Svetsku nedelju dojenja edukacijama trudnica o značaju majčinog mleka za ishranu beba. Kroz razgovor i druženje, buduće mame su mogle čuti iskustva žena koje doje svoju decu.

Na predavanju je bilo reči o prednostima dojenja za majku i bebu, o tome kada treba početi sa dojenjem bebe nakon porođaja, kao i o tome da li može doći do komplikacija.

Prisutne mame i buduće mame su izrazile zadovoljstvo zbog održavanja ovakvih edukacija, a buduće mame slušale su savete žena koje već imaju iskustvo. Predavanje o dojenju deo je edukacije kojom Patronažna služba priprema trudnice za porođaj tokom cele trudnoće.

Osnovno pravilo je da je majčino mleko najbolje, kako za male bebe tako i za bebe koje se hrane nekom drugom hranom, od šestog meseca. U majčinom mleku ima najviše proteina, a i ekonomično je – istakla je Andrijana Ratkov, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Pančevo.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da se manje od 40 odsto beba do šestog meseca hrani isključivo majčinim mlekom. U Svetskoj nedelji dojenja, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Dojenje – ključ za održivi razvoj“, više se govori o tome koliko je važno da se novorođenčad hrani majčinim mlekom i da majke mogu dojiti bebe bilo kada i bilo gde.
MarketingNajnovije vesti